Post it, nagellack och färdig film på 24 h

Stressigt men roligt, säger Christian Zetterberg om Noomaraton. Han var med i ett av lagen som vann tävlingen i Västra Götaland 2015. Under Noomaraton har lagen 24 timmar på sig att göra en film på max fem minuter. Till sin hjälp får de ett tema, tre platser och tre föremål som ska vara med i filmen. Tillsammans med sina klasskompisar på Fridhems folkhögskola, Lisa Meyer och John Anderberg, gjorde Christian filmen Jag ser dig.

Kan du berätta om er film?
Det är en knäpp komedi om tre kompisar som är ansvariga för en radioteater på en liten radiostation. Radioteatern har extremt dåliga lyssnarsiffror eftersom avsnitten handlar om jobbiga saker som deras egna barndomstrauman. De blir utskällda av sin chef som kräver bättre siffror vilket leder till att kompisarna försöker komma på historier med lyckliga slut. Det går sådär. Han går på promenad, ner i tvättstugan för att hänga sig. Nej, han är glad och går ut igen men det regnar. Nej, solen skiner och så vidare. Medan kompisarna berättar visas det de säger i bild.

Hur gjorde ni?
Först skrev vi alla våra idéer på post-it-lappar som vi satte upp på väggen. Vi försökte komma överens om en idé men tillslut tog vi lite av allas. Någonstans grundar sig filmen i hur det gick till när John, Lisa och jag planerade. Vi lade mycket tid på planering och inspelning. Sedan lade vi upp filmen fem minuter innan deadline. När vi ställde upp i Noomaraton gick vi på filmlinjen på Fridhems folkhögskola . Det gjorde det enkelt för oss, eftersom folkhögskolan erbjöd tekniken vi behövde och vi kunde använda skådespelare från teaterlinjen. Men det som är positivt med Noomaraton är att det inte behövs någon dyr teknik eller skådespelare. Det ska bara vara kul.

Vilken av förutsättningarna var svårast att förhålla sig till?
Det svåraste var tiden, att bara ha 24 timmar till allt. Fast nagellacket blev också svårt. Vi filmade någon som målade naglarna men sedan råkade vi klippa bort det. Det var bara tur att det stod på bordet i en av de andra scenerna.

Hade du varit med i Noomaraton tidigare?
En gång förut, då gick det inte lika bra. Jag skulle gärna ställa upp igen men i år jobbar jag för mycket.

Har du några tips till andra som funderar på att tävla?
Kör på första bästa idé istället för att fundera så mycket. Spara den tiden till redigeringen.  Plötsligt kan det vara någon ljudfil som inte fungerar och sedan kan exporten av filmen ta lång tid. Jag har lätt för att bli stressad, nervös och få prestationsångest när jag jobbar med film. Jag hade ingen prestationsångest under tävlingen för det viktigaste med Noomaraton är att ha roligt. 

Christian Zetterberg är född 1993, utbildad vid Fridhems folkhögskola och bosatt i Lerum. När han inte gör komedier till Noomaraton gör han främst filmer om uppväxtproblem och droger. Under hösten 2016 arbetar han med efterproduktionen av kortfilmen Stjärnhimmel och med förproduktionen av långfilmen Isvaken efter en roman av Catarina Söderquist.