Hon åkte till Färöarna och gjorde film på fyra veckor

Viana Mikkelsen spenderade fyra veckor på Färöarna i somras som en av deltagarna i Faroes Tales – ett produktionsläger för unga dokumentärfilmare från Sverige, Norge, Tyskland, Danmark och Irland arrangerat av Screen Talent Europe. Målet var att alla regissörer med hjälp av en klippare och producent skulle skapa personliga dokumentärer med teman som knyter an till Färöarna. 

– Det har varit en fantastisk upplevelse, bara att få vara på Färöarna och uppleva det landskapet och möta alla människor, säger Viana som berättar att de precis låst klippningen för ”Sofia”, filmen som är resultatet av hennes deltagande i Faroe Tales. Det var på ett så kallat Living Library, en plats där man kan låna en livs levande person för att samtal med, under den färöiska musikfestivalen G! som Viana träffade Sofia, en transtjej som berättade om sitt liv för henne. 

– Hon var helt underbar. Först så pratade vi engelska med varandra men det kändes svårt att komma varandra nära, så vi bytte ganska snabbt till någon slags skandinaviska. 

Viana fick följa med Sofia hem till hennes familj, hänga med på Pride-parad, fira nationaldagen och dessutom bevittna färöarnas första dragshow. 

– Jag visste ju ingenting om Färöarna innan jag kom hit och kände liksom wow, har de till och med en pride parad!

På Faraoe Tales parades Viana ihop med klipparen Selina Håkansson från Malmö och producenten Maura Murphy från Irland, till sin hjälp hade de det färöiska samproducenten Maria Guldbrandsø Tórgarð. Samarbetet mellan de fyra har funkat väldigt bra, trots lite organisatioriska missar.

– Klipparna kom efter två veckor och fick sedan två projekt var att arbeta med, så det har varit väldigt stressigt för Selina. Men vi har funkat väldigt bra ihop! Nu håller Maura på att få ihop allt för ljudläggning och grading, sen ska vi skicka in filmen till Göteborg Film Festival är planen. Screen Talent Europe kommer även distribuera filmerna till tv och festivaler i de sju olika länderna!

Att allting har gått väldigt fort tycker Viana känns både bra och trist. 

– Det var ju en del av grejen att det skulle gå snabbt att göra en film och det har varit väldigt kul att få arbeta på det här sättet. Men det hade varit skönt att bara få låta klippningen vila några veckor innan vi låste den.

Både hon och de andra i teamet känner att de har ett ansvar för de bilder som de lämnar ifrån sig av ett annars så ganska oskildrat Färöarna. På ett sätt är stämningen där ganska deppig – många lämnar ön, framförallt unga människor och kvinnor. Dock är det mest positiva erfarenheter som Viana tar med sig från Faroe Tales. Mötet med den danska filmskaparen och journalisten Arne Bro var till exempel en av höjdpunkterna.

– Det var under första veckan på lägret och syftet med hans workshop var att vi skulle fokusera vårt personliga berättande och filmiska språk. Det blev en ganska terapeutisk upplevelse och det gjorde verkligen att vi alla kom väldigt nära varandra på en gång, vilket jag tror var nödvändigt för att vi skulle kunna samtala och samarbeta på ett givande sätt resten av veckorna. Han är lärare på Danska Filmskolan och efter det här blev jag väldigt sugen på att söka dit!

 

---

Vi på FilmCloud kommer hålla er uppdaterade på när och hur ni kommer kunna se Viana Mikkelsens dokumentärfilm "Sofia". Är du sugen på att göra film på tidsbegränsning? Kolla då in 24-timmarstävlingen Noomaraton som arrangeras över helga Sverige mellan 5-6 septemeber!

På bilden: Kristopher Paterson (kanadensisk regissör), Naja Falhof Aastrup (dansk producent) och Viana Mikkelsen (foto: Siri Fredriksen)