Doris vill synliggöra skevheterna i filmbranschen

Doris började 1999 som ett nätverk för kvinnor som var frustrerade över hur det såg ut med jämställdheten i filmbranschen, både bakom kameran och på vita duken. Tillsammans skapade de ”Dorismanifestet” – en idé om att undersöka hur film skulle se ut om alla konstnärliga A-funktioner innehölls av kvinnor, liksom minst en av huvudrollerna. Utifrån sitt manifest skapade Doris åtta kortfilmer och utlyste i flera år manustävlingar för kvinnliga manusförfattare. 

Idag består organisationen av en styrelse som har regelbundna möten och driver olika projekt för att synliggöra skevheter i filmbranschen. Astrid Askberger är dokumentärfilmare och en av de drivande personerna bakom Doris. Hon förklarar hur deras arbete skiljer sig från exempelvis Wift.

– Vi i Doris jobbar nog mer praktiskt. Vi producerar filmer, spel, håller föreläsningar. Vår slogan är att Doris är Doers! 

Men hon förtydligar att Wifts arbete är jätteviktigt då de erbjuder nätverk för kvinnor i branschen där man kan träffas och peppa varandra, något som Doris inte gör i nuläget.

– Just nu har Doris inte möjlighet att arbeta för att vara en medlemsförening utan allt arbete sker i styrelsen och fokus ligger på våra projekt. Men man får gärna vara med i vår Facebook-grupp om man vill ha information om vad vi gör, och är man intresserad av att sitta med i styrelsen kan man höra av sig till oss.

Styrelsen består av oberoende filmare, regissörer och producenter och organisationen finansierar sina projekt genom bidrag från bland annat Västra Götalandsregionen, Kulturbryggan och Framtidens kultur. Just nu ligger mycket fokus på det datorspel som Doris håller på att utveckla utifrån sitt manifest. I samarbete med Högskolan i Skövde vill de producera ett spel med kvinnor bakom spakarna och utan könsstereotypa karaktärer.

Doris samarbetar även med FilmCloud och erbjuder handledning för medlemmar som har fastnat i sin process eller bara vill ha ett utomstående öga på sin film. Astrid är en av Dorishandledarna och har hittills fått hjälpa till på två olika projekt. 

– Det har varit jättekul att få ta del av deras arbete och peppa dem! Jag tror det gynnar mitt eget filmskapande också, när man säger till andra att de ska våga visa vilka de är i sina filmer kan det bli lättare att göra själv.

Förra året hade Astrid också en föreläsning på Studio Café för FilmClouds medlemmar kring sina erfarenheter som dokumentärfilmare och värdet i att lönearbeta vid sidan av sitt skapande. Hon pratade bland annat om vikten av att ha flera saker på gång samtidigt och delade med sig av alla de problem hon stött på genom åren. Och just att få ta del av sådana sammanhang som filmskapare tycker Astrid är viktigt.

– Det är jobbigt att vara kreativ. Det finns ett stort värde i att få prata om det bland folk som förstår vad man menar. 

 

---------

För mer information om Doris, besök deras hemsida www.dorisfilm.se
Är du intresserad av att få handledning av Doris? Läs mer här!