Två deltagare på båt

Att pitcha fast man hatar det – intervju med Lisa Forslund

I den lilla kuststaden Grimstad i södra Norge pågår just nu landets främsta kortfilmfestival, jämförbar med Uppsala Kortfilmfestival. Utöver filmvisningar arrangeras det flera spännande seminarier (och båtturer) samt ett europeiskt pitchingforum signerat nätverket Screen Talent Europe där bland annat FilmCloud ingår. 

På plats i Grimstad är filmskaparen och FilmCloud-medlemmen Lisa Forslund som är en av fjorton utvalda deltagare till årets pitchingforum. Hon har nyss varit uppe på scen och presenterat sitt projekt Glasbitar, som hon även pitchade på FilmCloud Pitch för en månad sedan.

Sportfråga – hur känns det?
Det känns jätteskönt att det är över, jag var väldigt nervös!

Kan du beskriva själva festivalen?
Jag har inte varit på några filmvisningar än men det känns som de där bilderna man ser från filmfestivalen i Cannes, lite som att folk är här på semester. Allt är superfint ordnat, Mediefabrikken som arrangerar pitchforumet tar väldigt bra hand om oss och festivalen sker på flera olika, mysiga platser runt om i stan. Grimstad är väldigt pittoreskt och ser ut som en liten fiskeby likt sådana som finns på svenska västkusten. Just nu är vi på ett skepp och ska äta räkor. Och Eskild från Skam är här!

Berätta om projektet du pitchade!
Det är ett projekt som heter Glasbitar och handlar om Lollo, en tjej som är väldigt besatt av hur hon ser ut. Enkelt kan man säga att hon lider av en störning som kallas dysmorfofobi där man har en bild av sig själv som inte stämmer, samt att man lider extremt mycket av sitt utseende. Det hela blir värre och värre och vi får man följa Lollo i hennes vardag och relationer.

Hur har du för förberett dig inför pitchen?
Jag hatar att pitcha och stå på scenen, och det är lite anledningen till varför jag gör det över huvud taget. Det har gjort att jag försökt att inte ladda det hela för mycket utan istället fokuserat på vad jag går igång på och vill prata om. 

Hur gick pitchen till?
Igår hade vi en workshop där vi fick öva på att pitcha på olika sätt, bland annat att pitcha för bara en person och på tre minuter förklara vad det är med våra projekt som vi älskar. På själva pitchen var vi 14 stycken som presenterade inför en jury på tre personer samt en publik med bland annat potentiella samproducenter och medfinansiärer.

Hade du nytta av att ha pitchat på FilmCloud Pitch innan?
Ja verkligen! Jag hade nog varit skitmycket mer nervös annars. Jag är verkligen nöjd över att jag vågade det, samtidigt som det också är väldigt viktigt för projektet att man snabbt kan konkretisera vad det är man vill göra. 

Hur stora vinstchanser tror du att du har?
Jag tror inte att jag kommer vinna, haha. Men jag hoppas att Brynhildur vinner!

Foto: Brynhildur Thórarinsdóttir och Lisa Forslund

Lisa Forslund är utbildad på bland annat Fridhems folkhögskola och går just nu på kandidatprogrammet i filmisk gestaltning på Akademin Valand. Hon har flera egna kortfilmer bakom sig och har även arbetat som regiassistent på flera av Ninja Thybergs kortfilmer samt som SAD på Rodja Sekersöz långfilm Dröm Vidare. 
Screen Talent Europe är ett nätverk av filmverkstäder, mediacenter och likartade institutioner där FilmCloud är medlem sedan 2015. Nätverket arbetar med att utveckla nya kreatörer för film, TV, spel m.m och tillsammans skapar vi gemensamma projekt, arrangerar sk "meet-ups" och olika talangprogram. Mer information finns på www.screentalent.eu.

Pitchforumet på Kortfilmsfestivalen i Grimstad stöds av Nordiska kulturfonden-Nordisk Kulturfond.