Anderas Öhman ger tillbaka

Andreas Öhman, regissören bakom årets festivalvinjett och "I rymden finns inga känslor", har nyligen instiftat Bonniestipendiet som går till kortfilmsskapare och innebär 20 000 kr i kontanter. I samband med filmfestivalen fick jag tillfälle att intervjua Andreas om detta och vad han kan ge för riktlinjer till oss nya i filmbranschen.

Kan du berätta om Bonniestipendiet? Hur kom idén till?
Idéen till Bonniestipendiet var att jag ville ge tillbaka något till kortfilmsvärlden och ville pusha för människor som kämpar och brinner för film. Prisets namn baseras på den producent som jag jobbat med mycket och som kämpat för mig som gjort att jag kommit dit jag kommit, nämligen Bonnie Skoog Feeney. Hon har varit en person som funnits där och aldrig gett upp och hon har varit en enorm inspirationskälla för mig.

Vad krävs för att få stipendiet?
Man ska ha en passion för film och berättandet genom film. Att oavsett om en får stöd eller ej, fortsätter göra film och uttrycka sig. Att viljan för att berätta är större än något annat. Sen såklart att man ständigt utvecklas inom det och bygger ett berättande att se framemot inom svensk filmindustri i framtiden.

När ska det delas ut? Kan man komma på utdelningen?
Utdelningen kommer ske vid avslutningsfilmen på lördag då alla med biljett är välkomna att komma.

Har du något råd till unga i filmbranschen?
Fortsätt bara göra film. Det enda och bästa sättet att göra film är att fortsätta göra och lära av sina egna misstag. 

 

Text: Lianna Hallsénius
Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio