Galway Stories ger nya utmaningar för Ann-Kathrin

Idag drar det europeiska produktionslägret för dokumentärfilmare igång i Galway, Irland. Femton deltagare från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Irland och Färöarna har blivit uttagna inom ramen för nätverket Screen Talent Europe. På plats är FilmCloud-medlemmen Ann-Kathrin Perschbacher, dokumentärfilmsregissör från Göteborg. 

– Det är så sällan som det görs grejer riktade mot dokumentärfilmare så jag ville ta chansen att testa på något nytt, säger Ann-Kathrin, som valdes ut gemensamt av FilmCloud, Film i Skåne och Filmbasen tillsammans med klipparna Jakob Åsell (Stockholm) och Matilda Henningsson (Malmö).

”Galway Stories” pågår under tre veckor och erbjuder deltagarna olika workshops och möjligheten att nätverka, men framförallt är syftet att producera totalt fyra dokumentärfilmer som alla knyter an till staden. Ann-Kathrin kommer paras ihop med en klippare och en producent från olika länder senare under lägret, och att arbeta tillsammans med andra kommer bli en ny erfarenhet.

– Jag har bara jobbat själv innan. På de utbildningar som jag har gått är det ovanligt att man som elev tar in folk utifrån i sina projekt och det är ingenting jag har gjort med mina andra filmer, så det ska bli spännande att se hur samarbetet kommer funka. 

Ann-Kathrin har tidigare pluggat dokumentärfilm på Ölands folkhögskola och på Skurup och går nu år två på Biskops-Arnö. Hon kan se vissa skillnader i utbildningarna, som framförallt har att göra med vilka lärare man har.

– På Öland var det väldigt konstnärligt och lärarna var ganska unga medan Skurup var mer konservativt med lärare som arbetat med mer klassiska dokumentärfilmer. På Biskops-Arnö är det framförallt fokus på bildspråket och som elev får man stor konstnärlig frihet. Men alla skolorna är bra, vilken som passar en bäst beror på vad man vill göra för typ av film.

Lägret börjar med ett antal intensiva workshopar, bland annat med den danske dokumentärfilmaren Torben Simonsen, som förhoppningsvis kan inspirera regissörerna vars uppgift det är att snabbt hitta ett ämne att bygga sin film kring. Ann-Kathrin känner inte till Galway sedan innan och har undvikit att göra för mycket research inför lägret.

– Jag vill inte ha för mycket information i förväg utan vill upptäcka saker lite mer spontant. Jag tänker att jag bara ska vara öppen och lita på att jag hittar mitt ämne väl på plats.

En sak är hon dock lite nervös över.

– Det är ganska tight med tid vilket känns jobbigt, men det är också bra att ha en så tydlig deadline. Det är nog ganska ovanligt när det kommer till dokumentärfilm överlag. 

 

 

Ann-Kathrin Perschbacher, född 1989, har studerat filmvetenskap på Göteborgs Universitet och efter sin examen flyttade hon till Öland för att gå dokumentärfilmslinjen på Ölands folkhögskola. Efter det gick hon filmlinjen på Skurups folkhögskola och studerar nu andra året på Biskops-Arnös filmutbildning. Förutom dokumentärer gör hon även konstfilm och essäfilm, och för tillfället arbetar Ann-Kathrin med filmen Mellanlandet, en personlig dokumentär om hur det är att komma till ett annat land och vad som händer med ens identitet.