Anna Hulth och Annika Ivarsson blir Västra Götalands deltagare i Doc Out West

Till utvecklingsprogrammet Doc Out West har FilmCloud valt ut två personliga dokumentärfilmsprojekt som berör ämnen som barn och relationer, men där den ena blickar in i den egna släkthistorien och den andra mer ut i världen.

– Jag tänker att det på något sätt är ett fenomen i tiden, att många unga har relationer med folk överallt i världen via internet, något som jag inte kan relatera till. Min son har till exempel massor med vänner i Ryssland, Norge och USA, säger Annika Ivarsson.

Hennes filmprojekt utgår ifrån sonen Isak som ska åka till Phoenix, Arizona för att träffa sin flickvän för första gången. De träffades på internet och Annika tycker berättelsen innehåller alla klassiska filmelement; möte, resa, kärlek, ungdom och vuxenvärldens (ibland) oförståelse. Filmen är delvis redan inspelad, dokumenterat finns den första resan som gjordes i oktober förra året, men fokus kommer inte ligga så mycket på ungdomarnas upplevelser och möten.

– Jag har inte filmat dem två så mycket så ingången i filmen blir mig själv, det är mitt perspektiv som förälder när min son ska träffa sin flickvän från internet.

Anna Hulths filmprojekt ”Någon Liten” handlar också om ett barn, men ett som inte ännu finns och kanske aldrig kommer finnas. Genom samtal med sin farmor har hon börjat dokumentera sitt kluvna förhållande till relationer, barn och ensamhet. 

– Min farmor och jag är ganska lika och filmen handlar om att vi tillsammans försöker utforska grunden till varför jag nu överväger att skaffa barn ensam. Min farmor fick barn utanför äktenskapet på 60-talet och mina känslor och tankar bollas mot hennes upplevelser av att vara ensamstående mamma och hur det format henne.

Med filmen vill Anna uppmärksamma och ifrågasätta tankebanor om skam och ensamhet, särskilt de mönster som hon upplever har gått i arv i hennes familj. Att ämnet även slår an hos andra har hon förstått när hon pratat om projektet med personer runt omkring henne.

– När jag har talat om processen och filmen så är det många som känner igen sig i mina funderingar om relationer och barn. Vill man till exempel vara med någon resten av livet bara för att man har barn ihop? Vi lever så mycket längre nu, är det rimligt att vi ens kan och vill ha samma partner hela livet? Varför håller vi fast vid den normen? 

Båda menar att det är praktiskt att göra dokumentärfilm som kretsar kring det egna jaget och personer som man redan har en relation till. 

– När jag har gjort dokumentärfilm om andra personer så tar det väldigt lång tid att bygga upp tilliten. Det finns också en helt annan tillgänglighet när man filmar sin familj och man är mer bekväm med den man vill filma, och tvärtom. På ett sätt är det väl lite enkelt och kanske är det inte så högstatus, men sen är det väl skitsamma om filmen blir bra, säger Annika.

För Annas del har det även mycket att göra med att hon inte känner sig bekväm med att berätta en annan människas historia.

– Det är viktigt att jag har en kärna som är mig själv, annars kan jag inte känna mig genuin. Jag har försökt att göra en film om en annan människa, med det kändes som att jag tar den personens historia och gör till mig egen, det blir inte ärligt. 

Sina likheter till trots kommer det bli två ganska olika filmer, så som det ser ut nu. Bara i format skiljer det sig en del – Annika planerar att hennes film kommer bli mellan 5 och 10 minuter lång medan Anna siktar mot 28 minuter.

– Kanske är det ett resultat av att jag jobbat med många långa projekt den senaste tiden men jag är också väldigt inspirerad av de 60 sekunders-dokumentärerna som finns på Facebook. Jag tycker det är ett jättebra format som jag tror att många är intresserade av. Det blir som ett nedslag i en persons liv, en liten glimt, säger Annika.

Att få möjligheten att delta i Doc Out West ser båda som en oerhörd hjälp som kommer skapa en drivkraft att föra deras projekt framåt.

– Nu när jag precis kommer gå ut skolan så lockades jag verkligen av att få ha ett sammanhang. Att få ta del av andras processer tror jag verkligen kommer utveckla mina egna. Att få träffa Sara Broos, Ahang Bashi och Karin Ekberg lär bli väldigt inspirerande, deras filmer är så ärliga, allmänglitiga och poetiska, tycker Anna.

–  Jag lockas av faktumet att man måste man leverera. När man jobbar med film så är det också så väldigt få som faktiskt är intresserade. Man lägger ner jättemycket tid och sen när man är klar är det kanske bara ens mamma som bryr sig. Därför är det bra att få vara med i ett utvecklingsprogram där folk måste bry sig och jag måste ta mig själv och mitt filmskapande på stort allvar, säger Annika. 

 

Om deltagarna 

Annika Ivarsson, född 1983 och bosatt i Göteborg, är utbildad manusförfattare på IHTV och har en kandidatexamen i mediaproduktion. De senaste åren har hon framförallt varit verksam som filmklippare, bland annat med långfilmsdokumentären Gretas Guide till Galaxen (regi: Astrid Askberger, 2016). 

 

 

Anna Hulth, född 1988 och bosatt i Göteborg, har en bakgrund i teater och stillbildsfotografi och har utbildat sig bland annat på Nordiska folkhögskolan. Hon jobbar med dokumentärfilm parallellt med text, foto och konst och hennes kortfilm Jag och Skogen (2016) blev utvald till tävlan i konstfilmskategorin på Frame filmfestival 2017.

 

 

 Om Doc Out West

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Varje region väljer ut två deltagare som möjlighet att utveckla sin egen filmidé i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjudna gäster. Utöver de tre nätverksträffarna får varje deltagare ett stipendium på 10 000 kr. Mer information finns här.