2 korta med Viana Mikkelsen

Igår bjöd FilmCloud in till mingel på Riverton. På plats träffade jag Viana Mikkelsen, dokumentärfilmare som arbetar som fotoredigerare på SVT där hon gör en skildring för Uppdrag Granskning. Parallellt förbereder hon sin nästa film om hennes mormor i Argentina och farmor i Kurdistan som aldrig har träffats. Fram till 10 februari kan du se Vianas och Ylva Henriksons dokumentärfilm I 90 graders värme på SVT Play. Filmen utspelar sig i en bastu där vi får se kvinnor i ett avklätt samtal om motorcyklar, mammor och kärlek, som jag varmt rekommenderar! Jag passade även på under vårt samtal att ställa två frågor till Viana om filmfestivalen.

Vad är ditt bästa minne från Göteborgs Filmfestival?

 - Min starkaste filmupplevelse på festivalen var år 2012 då dokumentärfilmen El Gusto visades, en algerisk film om judiska och muslimska musikers liv. Jag hade aldrig blivit så berörd av en dokumentärfilm innan, tårarna bara rann. Regissören, producenten och en medverkande var där, det var så fint att kunna tacka dem personligen. Det är fortfarande den starkaste upplevelsen av dokumentärfilm jag bär med mig.

Vad vill du rekommendera?

- Passa på att se filmer ni annars inte brukar se eller som kan vara svåra att få tag på senare. Passa också på att se alla vackra animationer! Det är en riktig lyx att få se filmer från hela världen och ha deras regissörer på besök i vårt Göteborg! Bästa filmen hittills har varit Corn Island av George Ovashvili, en georgisk film om naturens kraft och människans försök att överleva i den.

 

 

/Christin som ser fram emot att se ManIslam – Islam and Masculiniaty ikväll