Rätt sätt att presentera ett set (självstudier) - Kulturakademin

Location-scouting på dramaproduktioner inom film/tv

En filminspelning klarar sig inte utan locations och nyckeln till dessa börjar naturligtvis med locationscouten. MEN, det krävs kunskap för att både reka och presentera sina bilder på rätt sätt för att produktionen sedan ska kunna hålla både tid och budget. I den här självstudiekursen får du veta hur du bör tänka kring hur och var du tar dina bilder för att dokumentera platser och miljöer, och hur du bör presentera dina locationförslag för produktionen.

Som locationscout är det så mycket mer att ta hänsyn till än att bara hitta bästa tänkbara platser utifrån vad som söks i manus. Kursledaren går igenom hur du ska tänka kring säkerhet om du är ute och rekar på ödsliga platser. Även hållbarhet är en viktig aspekt och du får veta hur du lägger upp en hållbarhetsplan. Vilka rum och miljöer utspelar sig på samma plats, vilka resvägar kan förkortas? En plats kan ha flera olika locations för produktionen. De mest produktionsvänliga filmerna har så få inspelningsplatser som möjligt. 
Du behöver också kunna bryta ner manus i en locationlista så att du får en perfekt överblick över alla miljöer. Den bästa visuella platsen är inte alltid den plats som är bäst lämpad. Inte minst är det viktigt att tänka på att allmänheten ska bli så lite påverkad som möjligt av en pågående filminspelning.
 

Vad är målet med kursen?

Målet med kursen är att skapa en tydligare mall för yrket så att arbetet görs och presenteras på liknande sätt över hela landet på alla film- och tv-produktioner. Tanken är ett ge dig en bra och tydlig bild över ett korrekt arbetssätt.

Innehåll

  • Information från regi, foto, scenografi
  • Manusnedbrytning
  • Hållbarhet
  • Säkerhet
  • Att tänka på inför en ny location
  • Location exteriört och interiört
  • Fotografering exteriört och interiört
  • Bilder; vad ska gallras, vad ska presenteras?
  • Intervju med platschef och regissör

Så här fungerar självstudierna

Den här kursen bygger helt på självstudier. Det innebär att allt kursmaterial finns tillgängligt digitalt i form av video, bilder, text, länkar och frågor. Du går igenom innehållet i din egen takt – när, hur och på vilken enhet du vill. Du kan även pausa kursen och återkomma senare. När du gått igenom hela kursen får du automatiskt ett intyg som styrker att du tagit del av allt material. Om du blir antagen kommer du att få ett konto i läroplattformen Learnster. Om du redan har ett konto, kommer kursen att läggas till bland dina andra kurser.