Pitcha din film på Kortfilmfestivalen i Grimstad 2019

Vinn 4000 EURO till din kortfilmsproduktion

Pitch Forum för internationell samproduktion på kortfilmfestivalen i Grimstad

I samarbete med Norska Kortfilmfestivalen i Grimstad bjuder Screen Talent Europe och Mediefabrikken in producenter, regissörer och manusförfattare från norra Europa till pitch forum för kortfilmer och dokumentärer. Forumet hålls under Short Film Festival i Grimstad 12-14:e juni.

Pitch inför jury och potentiella samarbetsparter.Under forumet pitchas ca 10 stycken kortfilm- och dokumentärfilmprojekt. I en 5-minuters pitch, presenterar deltagarna sitt projekt inför en jury och festivalpubliken som består av filmskapare och filmbransch med potentiella samproducenter och medfinansiärer.

 

Alexi Carpentieri vann pitchen 2018 med sitt projekt

Syftet med forumet är att stimulera filmskapare i Skandinavien och Europa att utveckla samarbeten och initiera samproduktioner samt utveckla nätverk och bekantskaper som man kan ha glädje av senare i karriären.

Det projekt som juryn utser som vinnare får ett pris på 4000 €. Prispengarna är till för att genomföra produktionen. För att få bidraget måste projekt som får stöd etableras som en internationell samproduktion. Detta kan göras efter pitch forum om du inte redan har samproducenter. 

Deltagarna inbjuds till en tre dagars vistelse i Grimstad. Den första dagen kommer att består av pitchförberedelse/träning tillsammans med rådgivare från Mediefabrikken. Pitchen görs andra dagen och därefter följer sociala aktiviteter och nätverkande. Kostnaderna för transport, mat och logi täcks av Screen Talent Europe. (Räkna med lång restid till Grimstad.) Read in english here.

2017 var Lisa Forsberg FilmClouds representant på Pitching Forum i Grimstad. Här med Brynhildur Thorarinsdottir.Riktlinjer för projekt och sökande
För att delta måste du vara 18 till 30 år. Producenter, regissörer och manusförfattare som söker måste ha gjort minst två filmer (fiktion eller dokumentär). Du måste ansöka med ett projekt under utveckling (fiktion eller dokumentär). Maximal längd för filmen är 30 minuter. Projektet som tar emot stödet måste produceras genom internationellt samproduktion, vilket innebär att hela eller delar av projektet måste produceras i något av de länder som är med i Screen Talent Europe. Det är inte ett krav att ha en medproducent i ett annat land när du ansöker, men för utbetalning av det vunna produktionsstödet, måste projektet etableras som en samproduktion mellan de två länderna.

Sökande från Västra Götaland är medlemmar i FilmCloud, över 18 år och boende i regionen. Din ansökan och projektpresentationen är urvalsgrundande. I urvalsprocessen tar FilmCloud och Screen Talent Europe också hänsyn till geografisk spridning, konstnärlig kvalité och tidigare erfarenhet liksom att vi applicerar ett mångfalds- och genusperspektiv. 

Läs artikel om Lisa och hennes erfarenhet från Grimstads Pitching Forum här.

Hur man ansöker?

Foto: Remi Antonsen, Mediefabrikken. Bilderna är tagna från Screen Talent Europa Pitching Forum 2016.Du ansöker om att få delta i formulär på Screen Talent Europe. För att delta måste du ansöka via en av partnerna i Screen Talent Europa (Det gör du genom att välja i en rullgardinlist i ansökningsformuläret). FilmCloud och arrangören Mediefabrikken samarbeter i urvalet. (Du som är filmare och boende i region Skåne eller i Stockholm kan söka genom Filmbasen/Film i Stockholm eller Film i Skåne. Bor du i en annan del av landet är inte sannolikheten så stor att du blir utvald.) 

Read in English here!

 ANSÖK HÄR! 

Deadline: 8:e maj 2019

Screen Talent Europe
Screen Talent Europe är ett nätverk av filmorganisationer som arbetar med talangutveckling i norra Europa. Screen Talent Europe syftar till att skapa mer samproduktion, nätverk och samarbeten mellan nya filmskapare i Europa. Läs mer här

Kortfilmfestivalen i Grimstad
Den norska kortfilmfestival är en Oscarkvalificerande festival och samarbetar med filmfestivaler i Clermont-Ferrand, Sundance, Toronto och Berlin. Var och en av dessa festivaler kommer att presentera ett urval av kortfilmer i Grimstad, som en del av det officiella programmet. Läs mer här

Pitch Forum finansieras av Mediefabrikken, Screen Talent Europa och Short Film Festival.