logotyp

NOOMARATON Västra Götaland 2024

Noomaraton är Sveriges roligaste filmtävling, där du gör film på tid, i ett lag och får samma givna förutsättningar som alla andra tävlande.

 

Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en max 5 minuter lång film utifrån givna förutsättningar – tre platser, tre föremål, ett tema – som offentliggörs vid starten. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet. Anmäl ditt lag senast den 30:a augusti kl 12.

Startskottet går 31 augusti kl 09:00 och avslutas 1 september kl 09:00.

Göthenburgo arrangerar

Noomaraton Västra Götaland arrangeras av filmrörelsen Göthenburgo, Kulturförvaltningen och Medieverkstan. Göthenburgo är en filmrörelse som gör film med alla som vill, håller filmworkshops, arrangerar filmevents samt bistår med utrustning till sina medlemmar. 

 

Så går tävlingen till

Start

Tävlingen startar kl 09:00 lördagen den 31 augusti. Ett startmejl med de hemliga förutsättningarna skickas till varje lag. Förutsättningarna presenteras även samtidigt på www.noomaraton.se.

Målgång och inlämning av tävlingsbidrag

Målgången sker på söndagsmorgonen klockan 09:00 då man lämnar in sina bidrag genom att ladda upp dem på YouTube och skicka länken till oss.

 • Ladda upp filmen som Offentlig eller Olistad (ej Privat).
 • Ladda upp filmen i så hög kvalitet som möjligt.
 • Ange lag- och filmtitel i mejlet.
 • E-posta länken till info@gbgo.se senast klockan 09:00 på söndagsmorgonen.

Tänk på att uppladdningen kan ta tid och att vi inte godkänner länkar som kommer in senare än 09:00. Däremot är det tillåtet att filmen fortsätter ladda upp på YouTube några minuter efter klockan nio, men mejlet med länk måste vi alltså ha innan tid för målgång.

Regionfinal

Den 14 september hålls en festlig regionfinal på Bio Roy under Frame Filmfestival i Göteborg, dit alla lag är välkomna. Tio utvalda tävlingsbidrag kommer att visas och två vinnarlag kommer att koras.
Vinnarlagen åker sedan på Riksfinalen i Stockholm den 12 oktober. Mer information om regionfinalen kommer. 

Regler för Noomaraton

Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en max 5 minuter lång film utifrån givna förutsättningar som offentliggörs vid starten. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.

Vänligen läs igenom reglerna, som är desamma i alla deltagande regioner/län.

 • Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en max 5 minuter lång film utifrån givna förutsättningar (tre platser, tre föremål, ett tema) som offentliggörs vid starten. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.
 • Ett filmlag består av 1–4 personer. Varje lag får ta hjälp av skådespelare och statister men filmning och allt som hör till filmarbetet görs av medlemmarna i laget.
 • Filmen får skapas med valfri teknik och alla genrer är välkomna (spelfilm, animation, dokumentär). Redigering får användas.
 • Om musik används i filmen ska den vara egenkomponerad eller clearad, det vill säga filmlaget måste ha införskaffat rättigheter av upphovsmakaren för att använda musiken i filmen. Fri katalogmusik (t.ex. från iMovies ljudarkiv) kan också användas. Även bildmaterial ska vara egenskapat, clearat eller komma från fritt arkiv.
 • Färdig film får vara max 5 minuter, inklusive eftertexter.
 • Senast kl 09:00 på söndagen, 24 timmar efter startskottet, ska den färdiga filmen vara inlämnad.​

Juryns bedömningskriterier 

Inlämnade bidrag lämnas av den regionala tävlingsledningen till en jury som utser två vinnare av årets regionala tävling. En NOOMARATON-jury bedömer tävlande filmer utifrån följande kriterier:

 • Berättelsens förmåga att gripa sin publik
 • Hur väl filmen speglar förutsättningarna.
 • Filmiskt hantverk

Teknisk kvalitet ska inte i någon högre grad styra.
Att förutsättningarna (tema, platser och föremål) fyller en funktion för handlingen och visualiseras är centralt vid juryns bedömning.

Exempel på tidigare års förutsättningar

Tema: Sorglöshet
Tre platser: Kiosk - Kök - Grusväg
Tre föremål: Fotboll - Hårborste - Högersko

Nyfiken på tidigare års filmer?

Alla prisade filmer i riksfinalen finns att se på Noomaratons ”Hall of fame”-sida.

logotypes

Tävlingsdatum
-
Anmäl dig innan kl 12:00
Regionfinal på Bio Roy
Riksfinal på Filmhuset i Stockholm
Regional final

Tio utvalda tävlingsbidrag visas och två vinnarlag koras.

Plats visning

Bio Roy
Kungsportsavenyn 45
Göteborg

Vem

Alla som bor i Västra Götaland är välkomna att anmäla ett lag.
Ett filmlag består av 1–4 personer.

Anmälan