FilmFrukost #39 med med Theresa Traore Dahlberg

It's a dream come true!

Vi har vid flertalet tillfällen försökt få hit Theresa Traore Dahlberg som gäst till FilmFrukost, men ett späckat schema har satt stopp för planerna. Egenligen skulle det inte bli något den här gången heller, enligt planerna skulle Theresa vara i Burkina Faso för en filmvisning. Men så blev resan inställd, och vi får istället äran att prata med henne om processer, konstnärsskap och drivkrafter. Som vanligt med en kopp kaffe stadigt i näven.

Traore Dahlberg är både filmare och konstnär, med examen från StDh och Kungliga Konsthögskolan. Hon anses vara en av de främsta nya rösterna inom svensk dokumentärfilm, som med humor, kreativt bildberättande och personlig prägel tacklar viktiga ämnen och samhällsfrågor med sina filmer. 2017 hade hon premiär på långfilmsdokumentären Ouaga Girls ( se den på svt play), som togs ut till tävlan såväl för Dragon Award vid Göteborgs filmfestival som till Tempo Documentary Award. Filmen är en sorts coming-of-age-historia – jämförbart med tv-serien Girls – fast den utspelar sig i Burkina Fasos huvudstad Ougadougou. Hennes senaste film, kortfilmen Ambassadörens fru, vann kortfilmspriset på Tempo Dokumentärfestival för drygt en månad sedan. 

Se Ouaga Girls på SVTPlay https://www.svtplay.se/video/17588842/ouaga-girls

Vad: Frukost och samtal med Theresa Traore Dahlberg
Var: Kafé Frilagret, Heurlins plats 1, Göteborg (närmaste spårvagnshållplats är Järntorget)
Tillgänglighet: Läs mer om lokalen här.
När: 13 april 09.00–10.00 
Kostnad: Fri entré, FilmCloud bjuder på frukost
För vem: FilmFrukost riktar sig till alla som är verksam inom filmområdet samt de som är intresserade av att diskutera filmfrågor i en avslappnad miljö, oavsett ålder. Det är bara att komma förbi, ta en fralla och diskutera med oss.
Arrangör: FilmCloud
Facebook-event: www.facebook.com/events/2017015578620721

 

 

Theresa Traore Dahlberg är född 1983, växte upp på Öland och Burkina Faso men är nu baserad i Stockholm. Efter ett par år i New York, där hon assisterade regissörer, fotografer och produktionschefer, studerade hon filmproduktion först på The New School i New York och sedan på Stockholms Dramatiska Högskola. Hennes examensfilm Taxi Sister, om den kvinnliga taxichauffören Boury i Dakar, Senegal, har uppmärksammats internationellt och visats på festivaler världen över. Sedan utbildningen har Theresa producerat en tv-serie för SVT, filmat med olika produktions- byråer och organisationer i Haiti och Burkina Faso samt långfilmsdebuterat med dokumentären Ouaga Girls på Göteborg Film Festival 2017. Hennes senaste film Ambassadörens fru vann Tempo Short Film Award på festivalen nu i mars.

 

 

FilmFrukost arrangeras en fredag varje månad med tanken att vara en mötesplats för filmare, filmarbetare och filmintresserade. Bland tidigare gäster hittar du Sanna Lenken, Rojda Sekersöz, Adam Lundgren, Yaba Holst, Nikeisha Andersson och Bahar Pars. Nästa FilmFrukost, tillika säsongsavslutning, blir 4 maj.

 

FilmFrukost arrangeras i samarbete med