FilmFrukost #16 med Maryam Moghaddam

Nu börjar morgnarna bli ljusa igen och hur annars spendera sin vårfrukost en fredag om inte på FilmFrukost? Gäst denna månad är skådespelaren och manusförfattaren Maryam Moghaddam.

Moghaddam spelade en av huvudrollerna i Jafar Panahis film ”Closed Curtains” som vann Silverbjörnen på Berlinale för bästa manus 2013. Filmen gjordes trots att regissören Panahi sedan flera år tillbaka är förbjuden att göra film av den iranska staten och efter festivalen åkte Moghaddam till Iran för att besöka sin mamma. Hon arresterades på flygplatsen och fick sitt pass beslagtaget, rättegången mot henne hade hållits i hennes frånvaro och Moghaddam dömdes till både utrese- och arbetsförbud. I Sverige startades ett upprop för att få henne frigiven och det tog närmare två år innan hon kunde återvända till hem till Göteborg, efter mycket påtryckningar från bland andra svenska utrikesdepartementet. Under tiden som Moghaddam satt fast i Teheran skrev hon på ett manus som kom att bli långfilmen ”Risk of Acid Rain” som hade premiär i början av året och vann pris för bästa originalmanus på iranska Fajr Film Festival.

Under frukosten har du möjlighet att få ta del av hennes erfarenheter från att vara verksam inom vitt skilda filmklimat. Exempelvis kan man undra vad som är svårast – att få göra film i Iran på grund av statens restriktioner eller att arbeta som skådespelare i Sverige där få icke-vita personer syns på biodukarna?

Som en extra present kommer samtalet denna gång ledas av Davor Abazovic, filmvetare och skribent.

 

Vad: Frukost och samtal med Maryam Moghaddam och övriga deltagare

Var: Kafé Frilagret, Heurlins plats 1, Göteborg (närmaste spårvagnshållplats är Järntorget)

När: 09.00–10.00

Kostnad: Fri entré, frukosten är gratis

För vem: FilmFrukost riktar sig till alla som är verksam inom filmområdet samt de som är intresserade av att diskutera filmfrågor i en avslappnad miljö. Även du som är under 18 och över 30 är välkommen! Det är bara att komma förbi, ta en fralla och diskutera med oss.

Arrangör: FilmCloud

Här hittar du Facebook-eventet – klicka gärna i där om du tänker komma!

 

Maryam Moghaddam är född 1970 i Tehran, Iran, och har studerat teater för regissören Hamid Samandarian som utbildat flera av Irans stora skådespelare. Hon flyttade till Sverige med sin syster som 16-åring och 1994 gjorde hon sin debut i filmen ”Zero Heights”. Därefter det har hon medverkat i en rad iranska långfilmer, bland andra ”Cinema is cinema”, ”Legend of Love” och ”The Silence Between Two Thoughts”. I Sverige har hon varit verksam som skådespelare på bland annat Backateatern och Göteborgs Stadsteater och 2009 spelade hon i miniserien ”Fallet” på SVT. I år satt hon även satt med i juryn för Dragon Award Best Nordic Film under Göteborg Film Festival.

 

Nästa FilmFrukost: 22 maj – säsongsavslutning!

FilmFrukost arrangeras i samarbete med