Dansfilmlabbet - Kulturakademin

I samarbete med Atalante, Danscentrum Väst, Dansalliansen, Danskompaniet Spinn och Nätverkstans medieverkstad

Beskrivning
Dansfilmlabbet är ett projekt som initierats av Kulturakademin i samarbete med Scenen Atalante i Göteborg, Danscentrum Väst, Dansalliansen, Danskompaniet Spinn och Nätverkstans medieverkstad.  

Syftet är att låta koreografer, kompositörer och filmfotografer mötas i nya konstellationer och tillsammans arbeta fram idéer, skisser där de, konstnärligt och kreativt tar ansvar över den gemensamma processen och verken. Studiotid, workshops, föreläsningar samt handledning kommer erbjudas alla deltagare. I slutändan ska labbat leda till ett färdigt verk för scen och en dansfilm på ca 5 minuter. Samtliga verk har premiär för inbjuden publik som varvas med samtal kring dansfilm och den gemensamma processen på Scenen Atalante.

Målet med labbet är att låta deltagarna hitta nya samarbetsformer med nya kollegor, utveckla sin konstnärliga höjd och få verktyg till hur de kan arbeta med rörelser, musik/ljud och bild i ett både fysiskt och digitalt landskap. Insikter kring hur det digitala verket kan möjliggöra möten med helt ny publik samt en distributionsplan för denna. Och att på ett lustfyllt sätt få utforska tillsammans i en trygg och kreativ miljö.

Kursen kommer att vara uppdelad i praktiska moment men också föreläsningar, handledning och masterclass med inbjudna koreografer, filmare och kompositörer som delar med sig av sin process. Handledningstider för alla grupper kommer att ges med Niklas Ryden. De antagna kommer att bli indelade i grupper om tre vid uppstartsmötet.

Vem kan ansöka?
Koreograf/dansare (5 platser)
Som dansare/koreograf ska du ha dokumenterad erfarenhet av koreografisk produktion, eller ha dansat under längre tid och vill genom labbet börja utveckla dina tankar kring koreografi. Under labbet kommer du att arbeta fram ett 5 minuter långt solo tillsammans med kompositör och fotograf  som du ska genomföra själv, både på scen och framför kamera.

Kompositör/musiker (5 platser)
Som kompositör behöver du ha erfarenhet av att ha skrivit en hel del musik, men också samarbetat i några större projekt, under labbet kommer du ta fram musik och ljudlandskap som kommer gestaltas av dansare samt filmas av fotograf. Din musik kommer bli en självklar del i verket och få möta publik både live och på film.

Fotograf/filmare (5 platser)
Som fotograf behöver du ha kunskaper i både foto, ljussättning samt videoredigering i exempelvis DaVinci Resolve och tidigare varit A-foto på minst en kortfilm, dokumentär, reklam, musikvideo eller spelfilm. Under labbet blir du en viktig tredjedel av innehållet tillsammans med  dansare/koreograf och musiker/kompositör.

Datum:
14 september (uppstartsmöte) + föreläsning (plats: Atalante)
Uppstartsmöte, fem arbetsgrupper om 3 i vardera presenteras, studiotider på Ärlegården och Dansstudio Spinn delas ut och samarbetsavtal atesteras av deltagarna.

21 september (presentation av ideerna) + föreläsning (plats: Göteborgs Föreningscenter)

5 oktober (redovisning av work in progress på scenen Atalante - heldag) + föreläsning

26 oktober - Presentation av projekten, både live och filmvising

OBS: Mellan datumen arbetar grupperna självständig med att ta fram material. Beskrivningen uppdateras löpande då föreläsningar blir klara allt eftersom.

Ansök senast
31 aug 2020
Datum

Från: 14 sep 2020
Till: 26 okt 2020

Vem

Dansare/Koreografer
Musiker/Kompositörer
Fotografer/Filmare
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer

Platser

15 stycken.

Länkar
Språk

Svenska

Plats

Atalante 
Övre Husargatan 1 
41122 Göteborg 

Ansökan