Detalj ur poster med Eva Dahlbeck

Bergmanveckan digital: Ett samtal om relationen regissör-fotograf

Bergmanveckan arrangerar tillsammans med Filmbasen livestreamat samtal med regissören/manusförfattaren Amanda Kernell och filmfotografen Sophia Olsson, som tillsammans arbetat med långfilmerna Sameblod och Charter. I ett fördjupande samtal berättar de om relationen regissör-fotograf, och om hur deras process tillsammans ser ut. Hur jobbar de? Var börjar de den kreativa processen? Hur förbereder de sig, och hur hittar de fram till ett gemensamt filmspråk för ett projekt? Hör dem berätta om både de stora tankarna och de konkreta metoderna.

Amanda Kernell och Sofia OlssonAmanda Kernell är regissör och manusförfattare bakom ett flertal kortfilmer och de två långfilmerna Sameblod och Charter. Sameblod fick fyra Guldbaggar och visades under sitt premiärår vid flera internationella filmfestivaler – bl a Toronto, Sundance och Berlin – och vann även Nordic Dragon Award Best Nordic Film vid filmfestivalen i Göteborg. Charter hade världspremiär på Sundance tidigare i år. Kernell är utbildad på Den Danske Filmskoles regilinje och undervisar på filmgymnasier, universitet och folkhögskolor.

Sophia Olsson är filmfotograf, och fick det prestigefulla Sven Nykvist Cinematography award för fotot i Milad Alamis Charmören och Amanda Kernells Sameblod. Kernell och Olsson har arbetat tillsammans också med Charter, som hade premiär tidigare i år. Bland andra meriter finns fotot i filmatiseringen av 438 dagar, isländska Sparrows och den danska dokumentären At home in the world. Olsson har gått både regilinjen på Filmhögskolan (Akademin Valand Film) och filmfotolinjen på Den Danske Filmskole. 

Bland andra Sameblod, Charmören och 438 dagar finns på ett flertal svenska strömningstjänster. 

Moderator är Emma Gray Munthe, kritiker och konstnärlig ledare för Bergmanveckan.

Samtal online
16 jun 2020 15:00 - 16:30
Plats

Samtalen sänds live via Filmbasens Facebooksida

info

Skicka in frågor i förväg. Maila era frågor till samtal@filmbasen.se.

Anmälan

Följ Bergmanveckan på Facebook för att hålla er uppdaterade kring hur ni ser samtalen.