Varje år delar FilmCloud ut projektstöd i form av stipendium på 25 000 kr till kortfilm eller dokumentär. Det kan sökas två gånger under 2023.
Projektstödet söker du på filmcloud.se genom att presentera dig själv och ditt projekt. Din film kan vara fiktion, live action, dokumentär, animerad, experimintell eller en s.k. konstfilm. FilmCloud Projektstöd kan sökas av regissörer, producenter och manusförfattare som är 18 till och med 30 år, boende i Västra Götaland.
De får FilmCloud projektstöd hösten 2023
Denna omgångs filmare förenas av att de gestaltar och försöker fånga en oundviklig förändring.
Det gör väl i stort sett all film, tänker du? Jo, men på något sätt gör de det med blicken fäst på det som vi vill skall vara beständigt, håller fast vid och det vi vill behålla. Som mamma! Hon borde väl alltid få vara den samma? Tröst och trygghet och alltid där? Och, isen på Grönland? Vem vill se Grönland grönt? Befolkningen som har bott där i generationer, såklart vill de förändras, men till vad, skall de inte få bestämma de själv? När vi förändrar eller förändras, måste vi då förstöra på vägen? Saker verkar gå sönder när man växer och tar steget in i vuxenlivet. Krossat glas och välta lyktstolpar efter en festkväll på stan och brustna hjärtan ovanpå det? Förändring kostar! Vad är värdet av det som går förlorat och vad är värdet av det som är vunnet? Ja, förändring ställer frågor om värde, och dessa filmskapare är där och nosar. Säkert gör de det i hopp om att just deras film kan så ett frö till förändring, i dig eller någon annan där ute ensam i en mörk salong. Vi tror att de kommer att lyckas!
Möt denna omgångs filmskapare:
Felicia Nabbing – Regissör – Född 1996 - Falköping - Fiktion
Va sjutton
Hanna går andra året på gymnasiet, vill bryta sig loss från vardagen i den lilla småstaden och är stressad över vad hon ska göra med sitt liv. Hon hoppas finna svar på en dejt med en ett år äldre kille, men när det inte går som hon tänkt sig slår besvikelsen in och hon får istället tröst hos sin mamma.
En historia om att hitta sig själv, våga slänga sig ut, göra fel och falla tillbaka för att sedan växa.
- Till det här manuset har jag pusslat ihop idéer jag velat skriva om som i ett litet kärleksbrev. Det är baserat på minnen av förlösande näsblod, och tanken på att när jag var sjutton så trodde jag att jag var tvungen att veta hur resten av mitt liv skulle se ut. Det pirriga med den där första kärleken med stulna blickar, vilsna, stela tonåringar och frustrationen att vilja få saker att hända NU. Jag vill att man ska känna lite värme, lite vemod och lite nostalgi i hjärtat, men gärna också skratta.
Ivar Jansson – Regissör – Född 2000 – Göteborg - Dokumentär
Jakten på den stora vildmarken
En grupp människor reser till Grönland för att hitta och uppleva lite av den isiga vildmark som fortfarande finns kvar i den här delen av världen. Samtidigt möter vi aktivister som är kritiska till turisternas blotta närvaro, lokalbefolkning som ser sin kultur och natur hotad och politiker som främst ser på klimatförändringarna som positiva för det grönländska näringslivet. En film som försöker fånga dilemmat med den enorma miljöpåfrestning som turismen har på det sårbara Grönland.
Jag är intresserad av dilemman och paradoxer. Det finns stora värden i att turister kan se de vidsträckta istäckta landskapen, men samtidigt bidrar de då till hotet med sina reseutsläpp. Turisterna stärker det grönländska näringslivet, men riskerar samtidigt att resultera i ytterligare miljömässig exploatering. Jag och Norah Lång, som jag gör filmen med, vill inte skriva på näsan utan vill göra filmen tillsammans med de som den handlar om.
Elin Roslund - Regissör – Född 2000 – Falköping - Fiktion
Metronom
Rut fick sin man Rune, sitt hus, sitt liv, serverat. Nu har det gått 40 år och allt är precis som det alltid varit. Hon flyttar. Men blir allt så annorlunda utan honom? En dag står Rune utanför dörren och ber om förlåtelse. Kan Rut stå emot?
- Jag vill skapa samma upplevelse för andra som jag själv har när jag ser en bra film. En plats där du kan försvinna in i och bli helt hängiven karaktärerna och storyn. Filmen påverkar oss människor så absurt mycket, och att vara med att skapa detta fantastiska är en dröm.
Hjördis Engberg Pramling – Regissör – Född 1997 – Göteborg - Fiktion
Nymfparakit
En kvinna kommer hem till sin mamma för att hjälpa henne att rensa inför en flytt, i hopp om kvalitetstid och att få tanka lite av mammas bekräftelse. Men alla kärleksförklaringar tycks i stället bara falla över den nyligen bortgångna fågeln Titti. Älskade mamman den där nymfparakiten mer än sin dotter?
- Jag tycker om karaktärer som är dåliga på att uttrycka sina känslor och riktar sin energi åt fel håll. Jag vill göra en dialogdriven film där känslorna spretar åt alla håll och kanter. En balansgång mellan absurda och relaterbara situationer, med en humor som grundar sig i allvar är vad jag söker.
Viktor Lundin - Regissör – Född 1999 – Göteborg – Fiktion
Dopamin
Efter att ha blivit utstötta från en hemmafest möts 16-åringarna Beatrice och Amanda. Tillsammans driver de runt på stan, letandes efter spänning och rus. De snor cyklar, krossar glas, blir jagade av killar och dansar mitt i trafiken i ett eskalerande sökande efter allt farligare dopaminkickar.
- I den här filmen vill jag och min medförfattare Kasper Böhnke utforska hur tonåringar navigerar sig igenom ett socialt utanförskap och hur de söker kickar för att fylla tomrummet som utanförskapet leder till. Vi vill göra en film där vi använder alla filmens medel för att förstärka deras subjektiva resa genom natten för att visa hur jakten både är farlig, men även för de två närmare varandra.
FilmCloud projektstöd har delats ut sedan 2013. Tidigare mottagare av FilmCloud projektstöd hittar du här.