
Att Beröra - på Håskö
Efter 40 mil i bil från Göteborg anländer vi till Fyruddens hamn i Gryts skärgård på östkusten. Vi möter upp okända ansikten som inom några timmar blir till inspirerande kollegor och vänner. Boel, Eva, Melo, Robban, Sarah, Gisela, Mika, Kevin och Soni Jorgensen som är workshopens ledare. Efter en frisk båttur mellan skären kliver vi iland på Håskö. Kossor och katter tar emot och vi tilldelas olika små stugor.
Med sig har alla med varsitt projekt. Det är allt ifrån animerad sci-fi till skräckfilm och svensk action och komedi. De flesta är tänkta som långfilmslängd och det är också detta som workshopen till största del handlar om. Projekten är i helt olika faser. Från synopsis på ett halvt A4 till 30 sidor manus. Förutom en längre föreläsning får alla en timme öppen konsultation om respektive projekt med Soni. Hon har läst alla projekt innan, gjort en nedbrytning och förberett frågeställningar och bra input. Att sitta med under de övriga deltagarnas genomgångar berikade ens egna projekt mycket då man verkligen kan applicera det mesta som sägs på vilken historia som helst. Det dramaturgiska berättandet är universellt.
Soni utgår i sitt arbete och i dessa analyser från det Organiska Berättandet och Frank Daniels idéer om huvudkaraktärens want och need. Alltså vad din karaktär vill och vad din karaktär egentligen behöver. Den yttre viljan mot det inre behovet. De är sällan samma och kan med dramaturgisk fördel vara varandras motsatser. Som till exempel i ett av hennes filmexempel, Little Miss sunshine. Där huvudkaraktären, pappan i familjen, vill ta sin familj till en skönhetstävling där dottern också ska vinna tävlingen. Men vad han egentligen behöver är att inse att livet inte handlar om att vinna. Soni berättade om det organiska berättandet och visade en del exempel från andra filmer i olika genrer såsom Bourne Identity, Suffragette och Mustang. Vitt skilda filmer men som i de flesta fall har många likheter när de bryts ner.
När det inte var för kallt hölls föreläsningar och genomgångar under bar himmel och när de kalla vindarna drog in flyttade vi in i en fin timmerstuga. Måltiderna ingick till viss del och bestod då av råvaror från vattnet runtom. Sik, lax, abborre och räkor. De som drev stället rökte i det egna rökeriet och allt smakade förstås fantastiskt gott.
Vårt egna projekt som går under arbetsnamnet Att Beröra eller Touching Humans fick stöpas i Soni och Frank Daniels Want- och Needform precis som alla andra. Vad vill egentligen Alva och framför allt, vad behöver hon? Vårt filmprojekt är precis som vår förra film, Småstad, en slags hybridfilm mellan dokumentär och fiktion där en hel del autentiskt material ska in i en fiktiv historia. I Att Beröra flirtar vi också lite med superhjältegenren. Något som vi också bör ta i beaktande när vi jobbar vidare dramaturgiskt. Ska vi jämföra vår Alva med Clark Kent och Bruce Wayne? Tjänar historien på att få in en liten kärlekshistoria? Behöver vi förklara hur Alva har fått sin gåva?
Detta och många andra tankar vi tar med oss från fyra otroliga dagar på Håskö. Vi tar också med oss nya vänner och inspiration. Det är underbart hur alla bjuder på sig själva och sina projekt. De flesta av helgens nio projekt har en personlig förankring hos sina kreatörer. Alla vill förstås att alla ska lyckas och att samtliga filmer ska se dagens ljus och biosalongens mörker.
Vi tackar Film i Öst och Filmcloud för dessa fantastisk dagar och en rejäl skjuts för vårt projekt.
Anna Potter & Johan Löfstedt