FKV projicerar: Charmören

Kalenderdatum: 
11 okt 2018 - 18:00

Det våras för nya iranska röster.

Milad Alamis film Charmören har gjort segertåg på filmfestivaler världen över, Ali Abbasis Gräns är Sveriges Oscarsbidrag, Shahab Mehrabis Götaplatsen #Flerochfler vann i våras startsladden på GFF - samtliga är exempel på filmer av konstnärer med rötter i Iran. I höstens första FKV diskuterar vi om det är en ny våg i den kreativa krocken mellan den skandinaviska och iranska berättartraditionen vi börjat bevittna?

Kvällens film: Charmören av Milad Alami.

Charmören är en modern film noir och Milad Alamis debut som långfilmsregissör. Den följer iranska Esmail (Ardalan Esmaili) som håller på att bli utvisad från Danmark och hans desperat kamp för att få stanna i landet. Strategin är att hänga på barer i hopp om att hitta en dansk kvinna att gifta sig med.

’Regissören Milad Alami (…) berättar med mycket säker hand en historia som sakta växer i omfattning. Den skildrar migration och en enorm ojämlikhet – de som har och de som inte har – ur en ny vinkel, en som snabbt engagerar och som håller publiken i ett starkt grepp och avslöjar bara precis så mycket om situationen som behövs för att man ska bli nyfiken.’
- Miranda Sigander, TT

Kvällens samtal: Filmen efterföljs av ett samtal mellan regissören Milad Alami, Shahab Mehrabi (filmstudent på Akademin Valand) och publiken. Samtalet modereras av Sara Shirpey (skådespelarstudent vid HSM). 

Med utgång i filmen diskuteras vilka kreativa förutsättningar fusionen mellan iransk och skandinavisk berättartradition skapar? Vilka möjligheter och hinder ser dessa kreatörer? Hur förhåller man sin konstnärliga röst till sin historia, vilka är begränsningarna och vilka är utmaningarna?

Plats: Bio Valand, Akademin Valand, Storgatan 13 i Göteborg
Datum: 11:e oktober
Tid: 18.00–22.00 (insläpp från 17:30)
Fritt inträde!

OBS! Bio Valand har 48 platser så tillträde ges i mån av plats.

Visningen görs med stöd från ABF, Göteborgs Stad, Kultur Ungdom, ABF och FilmCloud.

FKV (Filmklubb Valand) är en film- och samtalsklubb som startades våren 2017, bakom initiativet står elever vid Akademin Valands kandidatutbildning i film. Deras mål är att skapa en avslappnad mötesplats för att titta på och samtala kring film och livet.