2015

Alla vinnarna från årets Novemberfestival

Två statyetter till Västra Götaland

Hela 44 filmer deltog i tävlan på årets Novemberfestival i Trollhättan där unga filmare från hela landet samlas för att gå på seminarier, mingla och kolla film. Totalt delades 22 olika priser ut, både inom de olika viktklasserna men även i olika specialkategorier. Representanter från flera filmfestivaler var också på plats och valde ut filmer till sina kortfilmsprogram.

Många samarbeten formar årets Västsvenska filmdagar

Höstens stora mötesplats för alla inom tv- och filmbranschen

Nu på torsdag drar Västsvenska filmdagarna igång, vars syfte är att sammanföra erfarna med oetablerade, beslutsfattare med kreatörer och även överbygga glappet mellan konstnärliga och kommersiella aktörer. Bakom arrangemanget står Erika Olsson, Jessika Jankert och Maria Eng, som till vardags arbetar som regissörer, manusförfattare, projektledare och filmpedagoger. De arrangerar Västsvenska Filmdagarna en gång om året, bland annat eftersom det är en mötesplats som de själva länge efterfrågat. 

Farväl Festivalen, för denna gång!

Då var det dags för sista inlägget, det har varit grymt kul och givande att få möjligheten till att se massa film under festivalen, fundera över filmerna man ser och skriva ner det för er som läst.

En avslutande kavalkad

Göteborg Film Festival börjar gå mot sitt slut och så även mitt och Jens bloggande. Jag tänkte sammanfatta dagarna med en bildkavalkad med ögonblick från de filmerna jag kommer minnas mest efter årets festival. 

Draken var full!

Då var det dags för ännu ett inlägg då ja, denna gång tänkte jag bara göra ett kort inlägg om filmen Ex Machina som jag var och såg på Draken. En liten notis, jag hade glömt av hur bekväma armstöd Drakens stolar har, nu vet ni.

Ex Machinas plotline enligt IMDB.com:
A young programmer is selected to participate in a breakthrough experiment in artificial intelligence by evaluating the human qualities of a breathtaking female A.I.

Dagens tipslista

Vi är inne på den åttonde dagen av filmfestivalen och mitt huvud är just nu proppat av olika intryck, här nedan har jag skrivit ner några av dem. 

Dagens bästa: ManIslam – Islam and Masculinity av Nefise Özkal Lorentzen. Nefise följer fyra muslimska män från Kuwait, Bangladesh, Turkiet och Indonesien som på olika sätt arbetar för ett mer jämställt samhälle. En nyanserad dokumentär som känns unik och högaktuell när vi kanske mer än någonsin översköljs av en väldigt ensidig bild av hur muslimska män är. 

Nordisk Panorama erbjuder konsultation under Tempo Dokumentärfestival

I år erbjuder Nordisk Panorama individuella konsultationer för nordiska och internationella dokumentärfilmsprojekt i samband med Tempo dokumentärfestival 2-8 mars. Som svensk filmskapare har du möjligheten att få feedback på ditt projekt och dess nordiska/internationella potential samt tips på hur du kan utveckla det vidare.

Alldeles Ghibli av mig!

 I detta mitt tredje inlägg blir det lite tankar kring tre kortfilmer jag gillade och även min upplevelse av att se dokumentären om Hayao Miyazaki och Studio Ghibli.

Kortfilmerna jag såg var med under Kortfilmspremiärer 3, det var sex filmer allt som allt, men jag känner att tre av dom var snäppet bättre enligt mig än de tre andra.

2 korta med Viana Mikkelsen

Igår bjöd FilmCloud in till mingel på Riverton. På plats träffade jag Viana Mikkelsen, dokumentärfilmare som arbetar som fotoredigerare på SVT där hon gör en skildring för Uppdrag Granskning. Parallellt förbereder hon sin nästa film om hennes mormor i Argentina och farmor i Kurdistan som aldrig har träffats. Fram till 10 februari kan du se Vianas och Ylva Henriksons dokumentärfilm I 90 graders värme på SVT Play.

En knuff åt animation!

Jag var och tittade på ett gäng animerade kortfilmer igår som var sammanställda i ett och samma pass. Det var ganska kul att luta sig tillbaka och få se animerad kortfilm efter kortfilm faktiskt. Avslappnande men samtidigt gav det mig en knuff att fokusera mer på animation igen, något som jag lagt lite vid sidan av hittills.

De filmer som visades var: Aprikoser, Gunnar fångar en uggla, Gömd, Blue-Karma-Tiger, Aldrig som första gången, Las Palmas och Simhall. Här kommer en kort redogörelse för mina intryck av filmerna:

Sidor