Premiär för FilmFrukost!

Den fjärde oktober är det premiär för FilmFrukost – en mötesplats för alla som gillar… ja, film och frukost. Tanken är att alla som arbetar med film eller är intresserad av saker som rör film ska få en chans att träffa varandra, dricka lite kaffe och prata av sig. Tillsammans med Kafé Frilagret dukar FilmCloud upp en frukostbuffé och bjuder in en gäst som vi tycker är intressant. Klockan nio nästa fredag är ni välkomna!

Då är det ingen mindre än Linda Västrik som kommer förbi på en kaffe och pratar om dokumentärfilm i allmänhet och kanske sina egna filmer i synnerhet. Hon har fått mycket uppmärksamhet för sin film "Pappa och jag" (1999) om mötet med sin biologiska far, liksom för sin senaste film "De dansande andarnas skog" som hade premiär på Göteborg International Film Festival i år. Den tog henne 12 år att färdigställa och handlar om Akkafolket i Kongo, om deras sammanhållning och sätt att leva. För Västrik har det varit viktigt att det är människorna själva som kommer till tals, utan skrivna repliker, voice over eller exotiserande av deras levnadssätt.

När man diskuterar dokumentärfilm är det vanligt att man kommer in på teman som rör exempelvis äkthet, colonial gaze och regisserandet av verkligheten. Kritik och frågor om manipulation rör verk från hela filmens historia, ända från Robert J Flahertys "Nanook from the North" (1922) till Malik Bendjellouls "Searching for Sugar Man" (2012). Hur ska man betrakta ett dokumentärt verk – som sanning, eller som kritikern John Grierson en gång sa: "en kreativ behandling av verkligheten"? Vart går gränsen mellan sanning och osanning, och hur ska man förhålla sig till människorna man porträtterar?

Kom förbi, ta en fralla och diskutera med oss! Medlemmar i FilmCloud bjuder vi på frukost, andra får betala en liten slant. Arrangemanget är öppet för alla och återkommer en fredag varje månad. För mer information om kommande frukostar, håll utkik här på hemsidan eller gilla oss på Facebook. Datum den närmsta tiden är: 4 oktober, 8 november, 13 december, 17 januari och 7 februari.

Frukosten börjar kl 9.00 och Kafé Frilagret ligger i Lagerhuset, Heurlins Plats nära Järntorget. För mer information och vägbeskrivning till Frilagret gå in på deras hemsida www.frilagret.se. Läs gärna DN:s artikel om Linda Västrik från oktober 2011 när hon fortfarande arbetade med sin film "De dansande andarnas skog".


Linda Västrik, dokumentärfilmare och FilmFrukosts första gäst!