Musicstreet släpper minidokumentär om gatumusikanter

Har du under sommaren varit i Göteborg och stött på gatumusikanter, omgivna av ett helt filmteam? I så fall är det Linus Lundberg och hans kollegor i projektet Musicstreet du har sett. Tillsammans med tiotalet gatumusikanter, har de gjort en låt. Förra veckan släpptes musikvideon. Den 2 september premiärvisas en dokumentärfilm om arbetet.

– Låten och musikvideon är den första frukten vi har skördat. Nu vill vi komplettera med en kortfilmsdokumentär om vårt arbete, hur vi har träffat gatumusikanterna och också små porträtt av dem, säger Linus Lundberg, projektledare.

Hans mål med Musicstreet är att lyfta fram gatumusiken, och ge den en högre status. Ett steg på vägen är att ta med sig gatumusiken in i musikstudion. Under några sommarveckor spelade han och hans kompisar in gatumusiker runt om i Göteborg. Alla fick spela samma nyskrivna låt, material som sedan mixats ihop i studio. Musikvideon till låten It feels like home släpptes i mitten av augusti och har fått mycket uppmärksamhet i media.

På måndag den 2 september blir det visning av både den nya dokumentären och musikvideon på Café Pavement på Andra Långgatan i Göteborg.

– Dessutom finns minst tre av gatumusikanterna på plats och spelar och berättar. Det finns även utrymme för attställa frågor, säger Linus Lundberg.

Musicstreet har bland annat fått stöd från FilmCloud, en plattform som stödjer unga filmare mellan 18 och 30 år i Västra Götalandsregionen. Projektet har dels fått pengar, men också handledarstöd, genom dokumentärfilmaren Björn Fävremark,

– Han är en fantastisk inspirationskälla som bland annat har gjort dokumentären 2 steg från Håkan, en väldigt fin film om Håkan Hellström. Vi fick rådet att alltid ha kvar integriteten i det vi gör, tips om hur man kan tänka så att rätt budskap kommer fram och att det presenteras rättvist. Vi fick även massor av honom, rent filmtekniskt.

av Zara Tellander