Vithetsnormen utmanas med projektet Hair Revolution

Det råder en vit skönhetsnorm inom film, media och samhället i stort. Motiverade till att ge unga en möjlighet till att se sig själva speglade, liksom övertygelsen att skönheten sträcker sig bortom eurocentriska skönhetsideal, har därför Nimo Sheikh och Segal Mohamed arbetat fram projektet Hair Revolution.

Det var i april som Segal och Nimo stod på scenen under Frame filmfestival och pitchade sin idé under FilmCloud Pitch, inte bara inför publik, utan även för en jury med professionella filmskapare. Fem projekt tävlade om ett pris till ett värde av 75 000 kr, och det var Hair Revolution som gick segrande ut. Nervositeten fanns där, men också en stark tro på deras idé.

Nimo Sheikh och Segal Mohamed under FilmCloud Pitch 2018. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

– När vi stod på scenen och skulle börja pitcha slogs vi av vår nervositet. Inte för att vi inte var säkra på vår idé, fast av rädsla för att juryn inte skulle förstå budskapet vi ville förmedla.

Projektet beskrivs som en dokumentär om hårets betydelse för självbilden, självförtroendet och självkärleken, där olika svarta kvinnor berättar om sitt förhållande till det egna håret.

– Filmen kommer handla om kampen om att få älska sin naturliga skönhet som svart kvinna i en värld präglad av eurocentriska skönhetsideal. Man kommer få se Segal Mohameds hårresa, före och efter revolutionen, samt följa andra framstående svarta kvinnor som medverkar i olika intervjuer.

Resan till att realisera projektet började dock inte med pitchen i våras. I februari kom Nimo Sheikh och Segal Mohamed med på en två veckor lång workshop som arrangerades av CinemAfrica, med regissören och konstnären Theresa Traore Dahlberg som kursledare. CinemAfrica stod för resorna och FilmCloud för boendet, och dagarna var späckade med övningar och filming. Resultatet blev en kortfilm som visades i februari i Stockholm. 

Deltagarna på CinemAfricas filmworkshop 2018. Foto: Theresa Traore Dahlberg

– Det var värdefullt att få träffa andra svarta filmskapare, särskilt den respons som vi fick. De förstod vår idé och gav oss nyttig feedback som vi kunde ta till oss av, och även om vi sedan valde att göra om filmen till en dokumentär så hjälpte allt detta oss att utveckla projektet.

Nu fortsätter arbetet med Hair Revolution.

– Fokus nu ligger på att skriva klart manuset och planera inför filminspelningen.

 

Läs mer: www.filmcloud.se/artiklar/pitchvinnarna-gräver-i-den-egna-erfarenheten
Artikelbild: Segal Mohamed och Nimo Sheikh under CinemAfricas filmworkshop. Foto av Theresa Traore Dahlberg.