Två veckor till deadline – lämna in din film till GIFF!

21 okt 2013 - 16:00

Göteborg International Film Festival är en av Sveriges största arenor för svensk kortfilm. Omkring 80 svenska kortfilmer får sin premiär under festivalens första helg och till detta arrangeras en filmmässa, seminarier och bransch mingel. Vidare avgörs både Novellfilmstävlingen och festivalens stora kortfilmstävling, Startsladden, under den första helgen. Sammantaget gör detta att festivalen är den självklara platsen att vara på som svensk kortfilmare.

Vi på FilmCloud har pratat lite med Tobias Åkesson som arbetar på festivalens avdelning Svenska Bilder som huserar alla kortfilmspaket.

Festivalen får ju in över 400 kortfilmer varje år. Hur känner man sig efter att ha kollat igenom så många filmer? Är det inte svårt att hantera och bedöma en sådan mängd?
Det är en av de roligaste och mest spännande delarna av jobbet eftersom kortfilmer ofta bjuder på de mest oväntade och intressanta upplevelserna. Tvärtemot vad man kanske kan tro är det ofta lättare att bedöma filmer när man ser väldigt många under en kort period, eftersom man då helt kan fokusera och ge varje film den tid och det engagemang som krävs. Dock kan jag mot slutet av en sådan period känna mig lite känslomässigt urlakad av alla intryck. Men sedan är jag ju inte heller själv i bedömningarna. Vi är en utomstående grupp som ser och diskuterar filmerna för att till slut komma fram ett så bra program som möjligt.

Finns det någon typ av film som du tycker har saknats i filmfestivalens kort- och dokumentärfilmsutbud?
Vi välkomnar filmer i alla sorters stilar, genrer och längder vilket innebär att festivalens kortfilmsprogram brukar ge en ganska bra inblick i vilken kortfilm som görs i Sverige idag. Det är också väldigt roligt att konstatera att genusbalansen idag är väldigt jämn bland upphovsmakarna! Jag tycker inte att någon specifik typ av film saknas i vårt program, men jag skulle gärna välkomna fler filmer som vågar söka sina egna uttryck och som till innehållet utmanar konventioner och vedertagna ”sanningar”.

Vilken är din favorit kortfilm just nu?
Det finns självklart många kortfilmer som jag gillar väldigt mycket. Men om jag ska lyfta fram ett par just nu så kan jag nämna PUNKT.MANNEN av Foad Aram och FOTOGRAFEN av Vanja Sandell Billström. Båda filmerna visades under GIFF 2012 och gjorde ett starkt intryck på mig.

Har du något tips till de som kanske ska skicka in en film till er för första gången?
Man ska tänka på att filmen inte får ha visats i ett officiellt sammanhang i Sverige innan festivalen. Det gäller både visning på andra svenska festivaler och på internet, men i övrigt vill jag bara uppmuntra kortfilmare till att skicka in sina filmer. Vad många kanske inte känner till är att om ens kortfilm visas på Göteborgs filmfestival innebär det samtidigt att filmen är kvalificerad för nominering till en Guldbagge.

 

Deadline för att anmäla sin film till Göteborg International Film Festival är 4 november. Mer information finns här.