Två nya deltagare till The Hub

Marina Nyström och Viana Mikkelsen utvalda till regionens filmsatsning

The Hub är ett utvecklingsprogram för kvinnliga filmskapare i Västra Götaland och drivs av Film Väst tillsammans med FilmCloud. Sedan tidigare är hela 12 deltagare antagna och nu tillkommer ytterligare två som ska ta plats ute på Gothenburg Studios på Lindholmen. Utöver arbetsplats får deltagarna även handledning, skräddarsydda föreläsningar och ett produktionsstöd.

Marina Nyström är framförallt skådespelare och har varit aktiv både på scen och för film de senaste åren. Parallellt med det har hon alltid arbetat med egna filmprojekt, dokumentärt liksom fiktion, där hon ofta har som mål att inspirera folk att våga titta upp och se vad som finns omkring dem. Nu ser hon fram emot hösten med The Hub och chansen att få fokusera på rollen som manusförfattare och regissör.
– Jag har längtat efter att få ta mig tid att göra ett större djupdyk ner i manusskrivandet och strukturera upp mina filmidéer så nu är jag är laddad till tusen!

Projektet som Marina kommer arbeta med i The Hub är relativt nytt och inspirationen har hon fått genom att titta ut genom fönstret.
– I huset mittemot mig bor en gammal tant som jag genant kan se rätt in oss. Och hon lika så. Våra hem blir skyltfönster där varken persienn eller gardin lyckas gömma våra liv och vanor. Så i manusform håller jag nu på att utforma dessa karaktärer och deras hemligheter.

Förhoppningarna är att verkligen kunna gå in i en ”Hub-bubbla” och använda hösten till att testa och utveckla den här idén för att kunna ha ett riktigt saftigt manus klart innan året är slut. Och motivationen känns igen från Marinas tidigare filmer, det handlar om att öppna upp och inspirera betraktaren att titta med nya ögon.
– Vi lever mer och mer i egna, centrala bubblor som drar ner våra egna persienner framför näsan på oss. Vi missar så mycket nytt och vackert som kommer i relationen med andra människor. Förhoppningsvis så kan den här filmen plantera ett tankefrö hos någon och vår stora värld flyttar sig en liten millimeter någonstans.

 

Viana Mikkelsen är dokumentärfilmare och utbildad på Biskops-Arnö. Hon har frilansat i Bolivia, Argentina, Kurdistan och Stockholm men arbetar nu som journalist och fotograf på SVT i Göteborg samt som filmpedagog på Mixgården i Hammarkullen. Tillsammans med Ylva Henrikson gjorde hon dokumenärfilmen ”I 90 graders värme” (2014), som både visats på SVT och Tempo dokumentärfestival, och som vann första pris i kategorin 27+ på Frame filmfestival i år.

Inom ramen för The Hub kommer Viana arbeta med en dokumentärfilm om sin kurdiska farmor och argentinska mormor som aldrig har träffat varandra. Trots att det är personer som står henne nära handlar en stor del av arbetet fortfarande om att skapa en trygghet vid inspelningstillfällena.
– Att få någon att känna tillit att släppa in mig i sin sfär och skapa något tillsammans är grunden jag utgår ifrån som filmskapare.

Hon hoppas att hennes deltagande i The Hub kommer leda till att hon hittar kärnan i sitt projekt och lär känna andra grymma filmare att samarbeta med i framtiden.
– Jag känner mig mycket glad och förväntansfull inför tiden som väntar och tror verkligen att jag kommer utvecklas som filmare.

Utöver The Hub har Viana även blivit antagen till det internationella talanglägret Faroes Tales som pågår på Färöarna i juli. Där kommer dokumentärfilmare från Norden, Tyskland och Irland tillsammans göra sex filmer som ska visas på festivaler och tv i respektive länder.
– Det här är en fantastisk möjlighet som jag är oerhört stolt över att snart vara en del av. Det ska bli otroligt roligt att få lära känna den här platsen och alla de andra filmskaparna.

 

Relaterade artiklar

Faroes Tales – Production Camp 
Åtta filmare uttagna till The Hubs långa utvecklingsprogram
Fyra projekt uttagna till The Hubs korta utvecklingsprogram