Tre snabba frågor till Frame filmfestivals producent Anna-Karin Johansson

För 16:e året i rad är det dags för Frame filmfestival att göra plats på bioduken för regionens bästa kortfilmer. Nu hoppas man på att slå tidigare rekord i antal inlämnade filmer så festivalen kan få växa till att pågå flera dagar.

Mycket har hänt med festivalen de senaste åren – kategorierna 27+ och Konstfilm har tillkommit, funktionspriser har kommit och gått (och kommit tillbaka igen) och Bio Roy i Göteborg har etablerats som festivalbiograf efter flera års turnerande, både i regionen och på diverse biografer. Den 1 mars öppnar filminlämningen till Frame 2017 och vi passar på att ställa tre snabba frågor till festivalens producent Anna-Karin Johansson.

 

Vad är det som ligger i prispotten egentligen?
En mängd olika priser från alla våra fantastiska sponsorer och samarbetspartners, det är verkligen en stor variation! Allt ifrån ren cash till teknik och handledning. I tävlingsklassen 27+ har ett helt grymt pris tillsammans med bland annat Film i Väst där de går in som samproducenter till vinnarens nästa kortfilmsproduktion. I år tar vi även efter påtryckningar tillbaka våra funktionspriser och delar ut pris för bästa manus, bästa foto etc. Det är väldigt kul att kunna dela ut så många värdefulla priser, även om jag tror att det är själva visningen och uppmärksammandet som är minst lika viktigt, som till exempel Publikens Pris som röstas fram under visningarna, eller den där ryggdunken från en främling som kommer fram och säger att de såg din film och tycker den var grym.

Har du något mål för hur många filmer festivalen ska få in?
Knivigt. De senaste åren har vi fått in fler filmer än vi kunnat visa under en dag och varit tvungna att göra en liten gallring, det är ju det svåraste som finns! Men jag vill självklart få in över hundra filmer igen, för att återigen få bevis på all kreativitet som finns där ute. En drömmig målbild skulle vara över 150 filmer, då har vi ju argumentet klart att förlänga festivalen att pågå fler dagar!

Finns det något du är särskilt nöjd med inför årets festival?
Svårt att välja en sak… jag är självklart nöjd med priserna och att vi har fått till så många tävlingskategorier. Förra årets nykomling Konstfilm blev en succé och därför har vi bestämt att fortsätta med den även i år. Men jag är också extra spänd på festivalprogrammet vi håller på att pussla ihop just nu, alltså allt det andra som inte är filmvisningar och det finns redan några av gästerna där jag känner mig extra nöjd med, men vill inte berätta om dem riktigt ännu… Men också årets helt otroliga jurygrupper, känner mig nästan lite starstruck och otroligt hedrad att de tackat ja och vill hjälpa oss att plöja alla filmer och plocka fram årets prisvinnare. Nu väntar vi bara på årets filmer.

 

Filminlämningen är öppen mellan 1-13 mars 2017. Filmerna får vara max 15 minuter lång och regissören ska ha någon slags koppling till Västra Götaland. För mer information, besök festivalens hemsida www.frame.nu.