Storslam för Amanda Leissner

Det är en underdrift att säga att det går bra nu för Amanda Leissner. Den senaste veckan har hon mottagit både Trollhättan Stads kulturstipendium, utvecklingsstöd från Moving Sweden och Göteborg Stads projektstöd för film och rörlig bild. En ganska bra födelsedagspresent kan man säga.

– Jag fyllde 27 i onsdags. De senaste två åren har jag haft rätt mycket ålderskris i samband med min födelsedag, men nu när vi plötsligt fått in 200 000 kr till vårt filmprojekt så kändes det plötsligt rätt lugnt, berättar hon.

Projektet heter ”Bikupan” och handlar om Johanna som längtar efter sin tvillingbror Jeppe. Men han sitter på rättspsyk för mord på deras syster och filmen kretsar kring de komplexa känslor man har inför någon som man älskar men som gjort något hemskt.

– Jag tycker att de anhörigas perspektiv saknas i film, berättelser som skildrar den ambivalens som man kan känna gentemot människor som står en nära, menar Amanda.

Idén till filmen fick hon under sitt år på Broby Grafiskas manusutbildning för drygt två år sedan. Där träffade hon även Jonas Eskilsson som nu är kreativ producent på projektet.

– Han var ändå inne och pillade i manuset hela tiden, så det blev naturligt att han skulle bli delaktig i projektet, säger hon och skrattar.

Det är första gången som både Amanda och Jonas jobbar på det här sättet men hittills har det gått väldigt bra. Amanda har tidigare jobbat gemensamt med andra på olika filmprojekt, framförallt genom filmkollektivet Everyone We Know som hon och några andra filmare startade efter att de gått ut Katrinebergs folkhögskola. Skillnaden här är att nu så har hon och Jonas gemensamma diskussioner och utvecklar projektet tillsammans men ansvaret är uppdelat efter deras roller som producent och manusförfattare. 

Samarbetet fick även en skjuts med hjälp av FilmClouds handledarstöd som Amanda sökte i somras. 

– Det har bidragit till att Jonas har kunnat prioritera arbetet som producent för ”Bikupan”. Om han hade fått ett annat jobberbjudande skulle han antagligen varit tvungen att ta det men med det här stödet fick han möjlighet och tiden att även arbeta med vårt manus, menar Amanda.

Med alla nya stöd i hamn har de nu lite ro att utveckla manuset vidare, något som görs tillsammans med de skådespelare som redan är tillsatta. Tanken är att filmen ska bli 60 min lång och att de ska söka produktionsstöd från Moving Sweden i vår. Just formatet är något som upptar de flesta filmskapares tid eftersom det spelar roll vilka pengar man har möjlighet att söka för sitt projekt.

– Det är märkligt hur mycket man måste tänka på de där minutrarna, säger Amanda som ändå tror att en timma är lagom för att berätta just den här historien. Men får de avslag från Moving Sweden så får de ta några steg tillbaka och se vilka alternativ som finns.

– Oavsett om vi får ytterligare produktionsstöd så ska det bli film, på ett eller annat sätt.

 

---

Läs även vår intervju med Amanda från i våras då hon vann Tungviktsklassen på Frame för andra året i rad – Amanda Leissner återigen tungviktsvinnare på Frame filmfestival 

Här hittar du information om vilka andra projekt som fick Göteborgs Stads projektstöd för film och rörlig bild i senaste omgången.