Nystartad grupp för Göteborgs animatörer

Efter att ha känt sig väldigt ensam som animatör i Göteborg, fick Henrik Dahlbring plötsligt kontaktat med en som kände likadant. Tillsammans med Adam Boklund har han nu tagit ett första steg mot att skapa ett forum för stadens alena animatörer – Facebookgruppen "Animatörer i Göteborg" – som på bara några dagar har fått över 70 medlemmar. 

– Gruppen finns till för att samla animatörer och animationsintresserade i Göteborg. Vare sig man är nybörjare eller proffs och i vilken stil man än animerar så hoppas vi att man med hjälp av gruppen kan starta samarbeten, ge varandra inspiration eller bara dela med sig av sina alster. Vår långsiktiga förhoppning är att fler människor ska intressera sig för animation och att Göteborg ska bli ett centrum för den Svenska animationsscenen, säger Henrik.

Henrik Dahlbring är 22 år och har sysslat med animation på olika sätt sedan slutet av 2013, då han gick en animationskurs sista året i gymnasiet.Henrik Dahlbring
– Jag har jobbat i en rad olika stilar och med olika material men känner mig mest "hemma" med claymation, cut-out (stop motion) och 2D-datortecknad animation. 2016 gjorde jag en 7 minuter lång leranimation med titeln Det händer äntligen något, och just nu jobbar jag med min första dokumentärfilm, Across the Andes, som har inslag av animationer i rotoscope-teknik.

Adam Boklund är 29 år och har studerat karaktäranimation på universitetet i danska Viborg, och hans fokus ligger helt och hållet på handtecknad animation. 2014 blev han klar med min egen kortfilm, Fredrik på arbetslinjen, som är en pastisch på Linus på Linjen. 
– I framtiden drömmer jag om en stor animationsfabrik på Hisingen. Min lillasyster propsar på att den i så fall ska heta Hisney. Men för att fixa att starta upp något alls så behöver jag hitta någon kompanjon. Förhoppningsvis kan jag hitta en sådan via gruppen.

Båda har saknat att vara omgiven av folk som delar samma intresse, och hoppas att den nya gruppen ska leda till att fler kontakter knyts och att fler ska få upp ögonen för animation.
– Animation kan göra mycket svåra känslorna mer greppbara, och jag tror även att man med animation kan nå ut till en större målgrupp, säger Henrik.

Om man nu är intresserad av animation och vill testa på, vad bör man tänka på?
– Det viktigaste tror vi båda är att våga experimentera och prova sig fram, att inte bli rädd testa för att det känns för svårt. Det finns så många olika tekniker och stilar och det kan ta ett litet tag innan man hittar det som passar en själv bäst. Sen när man väl är igång med sitt animerande så måste man ha mycket tålamod, man kan sitta och ha animerat en hel dag och ändå bara få några sekunders material. Att animera tar lång tid, men det är så belönande när man väl ser resultatet.

 

Du hittar gruppen genom att söka på Animatörer i Göteborg på Facebook, eller om du klickar på denna länk.