Ny distributionstjänst för independentfilm

Nu gör Biografcentralen en insats för att göra det enkelt att visa svensk independentfilm!

Jens Lanestrans som är verksamhetsledare menar att svensk visningsbransch idag innehåller ett systemfel där filmer, dokumentärer och spelfilmer och andra filmer inte når ut till publiken på biograf. Istället borde det vara enklare än någonsin att med digital modern teknik bredda utbudet på svenska biografer, inte minst när det kommer till nya spännande regissörer och filmer.

Som ett exempel så finns det ingen möjlighet för en publik att se två av årets Guldbaggenominerade filmer, Lgh+bil+allt jag har och äger av Clara Bodén och Under Gottsunda av Viktor Johansson. Dessa, tillsammans med ytterligare två filmer, kommer nu distribueras via Biografcentralens nya digitala system där biografer och media erbjuds en central för att upptäcka och boka ny svensk film. Och förhoppningen är att fler filmer ska tillkomma!

– Det finns här ett glapp och en avsaknad av logistik, samordning och kunskap vilket innebär att flera intressanta filmer idag inte når biografen som visningsrum och publiken. Merparten av regissörer och filmare producerar sina filmer för visning på den stora vita duken, därmed inte sagt att nya visningsplattformar är fel, men det är inte en lösning, säger Jens Lanestrand.

Biografcentralen kräver inte exklusivitet av filmaren/producenten utan det är möjligt för var och en att själv sälja vidare rättigheter till olika VoD-tjänser, bibliotek, skolor osv. Likaså kan filmaren/producenten när hen själv vill välja att ta bort sin film från hemsidan om filmen får traditionell distributör intresserad – vilket Biografcentralen uppmuntrar till.

 

Biografcentralen anordar en pressträff för media och bransch under Göteborg Film Festival på söndag 25 januari klockan 13.00-14.00, Hotel Riverton (lokal Seaside 5). Medverkar gör Rose-Marie Strand, verksamhetsledare Folkets Bio Filmlager, Jesper Furu, utvecklare dibitek Malmö och Jens Lanestrand, verksamhetsledare Biografcentralen.

Från och med 2 februari kommer mer information och anmälningsformulär för biografer att finnas på Biografcentralens hemsida.

 

För mer information kontakta Jens Lanestrand, verksamhetsledare Biografcentralen
0761 - 99 33 80 eller jens.lanestrand@biografcentralen.se