Noomaraton 2018 – årets vinnare i Västra Götaland

Vinnare från Tranemo, Partille, Uddevalla och Skövde prisade på regionfinalen i Noomaraton på Biograf Capitol i Göteborg.

Efter ett svettigt jobb för juryn stod det klart att lag Karateklubben från Skövde och lag Lost Pictures från Partille tog hem segern. De representerar Västra Götalandsregionen i Noomaratons riksfinal i Stockholm. Juryns specialpris gick till Uddevalla och Publikens pris till Tranemo.

Årets Noomaratonfilmer bjöd på allt från surrealistiska talangjakter med enorma hundar till Bergmaninspirerad skräck. Juryn bestod av Marit Kapla och Nicolas Kolovos som under den två timmar långa visningen analyserade och poängsatte de tretton tävlande bidragen, alla på samma tema: Viskningar och rop. Alla filmer måste också ha med tre givna platser och föremål. Filmerna gjordes under ett dygn, första helgen i september.

– Jag var framför allt imponerad av att se hur de lyckades göra film på bara 24 timmar, själv behöver jag två-tre år, skojar Nicolas Kolovos. Kvällens två vinnare blev laget Karateklubben (Skövde) med filmen Talangjakten och Lost Pictures (Partille) med För att inte tala. Juryns motivering låter så här: ”Talangjakten är en film som använder sig av klassiskt sagoberättande i kombination med absurd humor och visuell lekfullhet i en berättelse om att tänka nytt. För att inte tala är en välspelad film som på ett originellt och humoristiskt sätt gestaltar en dystopisk värld där det fria ordet tystas.”

Båda lagen kommer att representera Västra Götaland i Noomaratons riksfinal i Stockholm den 29 september. Det lag som vinner finalen kammar hem 10 000 kr på Scandinavian Photo och äran att få sina namn ingraverade i vandringsplaketten.

Juryn valde även att dela ut ett specialpris till lag Mellow (Uddevalla) och filmen Hysteri och ballonger. – Det är en film som med ett modigt och konsekvent bildberättande belyser valets vånda, förklarar Marit Kapla. Även publiken fick rösta fram sin favoritfilm. Där vann lag Poopservice (Tranemo) med filmen Valspecial med Fefferoni Helgesson, som fick hela publiken att skratta.

(Bild: Lag Mellow som fick Juryns specialpris och lag Poopservice som vann publikens pris, tillsammans med juryn, bestående av Marit Kapla och Nicolas Kolovos. Foto: Martin Hammar)

Läs mer om årets tävlingskriterier, och allt om riksfinalen på noomaraton.se