Hex Pix fick en kurs i ljussättning för skräckfilm

Vissa kanske spenderar sin sommar med att vara ute i solen, dricka kaffe eller ligga i soffan med en god bok. Andra letar febrilt efter rekvisita till sin skräckfilm och filar på manus inne på sin kammare. I Borås har ett gäng filmare gått ihop under namnet Hex Pix och i augusti ska de spela in sin kortfilm om några ungdomar som gör det vanliga misstaget att hänga i ett spökhus. – Det är en ganska klassisk story, berättar Jakob Österbacka som tagit initiativ till Hex Pix.

20–åriga Jennifer och hennes kompisar ska festa och spendera helgen i ett övergivet torp. Det tillhörde hennes fasters som led av schizofreni och gick bort i en bilolycka. I ett brev påstår fastern att hon uppväckt en osalig ande som förföljt henne i många år och
så fort ungdomarna satt sin fot innanför torpets tröskel visar det sig att den objudna gästen fortfarande befinner sig där.

– Jag är fascinerad av fantasy och det övernaturliga. Genom att göra den här filmen får jag chansen att göra något riktigt roligt och samtidigt få utlopp för intresset för att arbeta kreativt med manus, filmning och redigering, säger Jakob.

Det är inte bara manuset som är läskigt, även att producera en skräckfilm kan vara nog så obehagligt.

– I januari knödde vi in oss i en liten bil för att leta reda på ett öde gammalt hus som kallades Yxmördarhuset för att använda i filmen, men vi visste ingen exakt adress dit. Vi stannade utanför okända människors hus och knackade på dörrar och det tog lång tid innan vi ens kom in på rätt väg. Plötsligt skrämdes någon lite genom att säga att det kanske, bara kanske, gick en läskig gestalt med yxa precis bakom bilen. Panik utbröt i bilen, alla skrek och plötsligt körde föraren Fredrik dubbelt så fort. Efteråt skrattade vi och tillslut lyckades vi hitta huset. Allt gick bra och vi kom hem helt oskadda men väldigt trötta, berättar Jakob.

Hex Pix har jobbat väldigt intensivt och metodiskt under året för att ta fram skisser och testa olika idéer inför inspelningen om en månad och på så sätt komma fram till hur de ska arbeta tillsammans. Men det fanns vissa saker som de behövde lite hjälp att lära sig mer om.

– Ingen av oss hade egentligen någon koll på vad som behövs när det kommer till ljussättning. Vi förstod att det var väldigt viktigt, men hade ingen kunskap om det, säger Jakob och berättar att gruppen därför sökte till FilmCloud om att få göra en Workshop-on-demand kring just ljussättning. Den hölls på Brygghuset i Borås och leddes av ingen mindre än ljusmästaren Luisa Fanciullacci. 

– Eftersom vi skulle göra en skräckfilm så anpassade Luisa ljuskursen efter just det temat, vilket var extra användbart för oss. Dessutom visade hon olika exempel på skräckfilmstrailers och beskrev hur ljuset var uppsatt. Det var även väldigt bra att vi fick bygga upp egna scener att ljussätta, säger Jakob.

Planen är att filma allt under augusti eftersom många av medlemmarna i Hex Pix försvinner åt olika håll under hösten för att jobba och plugga. Filmen ska släppas på Youtube framåt vintern och en visning kommer antagligen arrangeras på Brygghuset i samband med det. Och gruppen verkar ganska peppade på att göra mer film framöver.

– Vi vill fortsätta med Hex Pix så länge som möjligt, eftersom det visat sig vara något som faktiskt fungerar i praktiken med tanke på alla möjligheter som ges till unga som håller på med film. Målet är att göra filmer och ha så roligt vi kan, säger Jakob Österbacka.

 

Har du något du skulle vilja lära dig mer om? Läs mer om hur Workshop-On-Demand funkar och ansök här!