Gemensam skapandeprocess när unga filmare gör dokumentärfilmen "Kliniken"

Dokumentärfilmen ”Kliniken” är en film för alla som någon gång blivit definierade som ett ”dem” och som kämpar för att bli ett ”vi”. I ett Sverige där fler och fler människor hamnar i utanförskap har en grupp filmare följt människor från Stadsmissionen, Unga Folkteatern och Folkteatern som tillsammans har satt upp pjäsen ”Kliniken” av Lars Norén. Filmen kommer följa föreställningen från kollationeringen till sista föreställningen. 

Åsa Båve är producent för filmen och fick i höstas FilmClouds projektstöd på 25 000 kr. Tillsammans med sina kollegor på produktionsbolaget Everyone We Know och regissören Maria Björklund Jönsson har de filmat intensivt sedan januari.
– Vi har verkligen blivit välkomnade med öppna armar och fått många nya vänner. Det här är en ensemble full av värme och även om gruppen var lite avvaktande i början och vissa nog undrade vad vi hade för agenda så ändrades det snabbt och filmteamet har på många sätt blivit en del av ensemblen, berättar hon.

Ingen i filmteamet hade arbetat dokumentärt innan och det viktigaste de lärt sig under arbetet med ”Kliniken” har varit att försöka släppa kontrollen och bara hänga på det som händer. De har även fått lära sig att slå hål på sina egna förutfattade meningar, vilket har förändrat filmens perspektiv på många sätt.
– Vi har jobbat med att låta de som är med i filmen forma resultatet istället för att vi ska försöka styra in dem på ett visst spår. Som alltid finns det ögonblick och samtal som uppstår när kameran inte finns där, och då har vi fått fråga oss om dessa situationer kan dyka upp igen eller om vi bara ska låta dem passera, säger Åsa som parallellt med ”Kliniken” arbetar med en egen dokumentärfilm. Hon tycker att projekten har kunnat dra nytta av varandras processer och genom sin roll som bollplank till Maria har de båda kunnat utbyta erfarenheter och strategier kring planering och finansiering.

Just nu behöver teamet en liten paus efter den tuffa inspelningsperioden, då man filmade mängder med repetitioner, intervjuer och föreställningar. I sommar kommer klipparen Daniel Nordgren gå igenom allt material med regissören för att få fram en grovklippning i början av september. Sedan ska det filmas en del kompletterande scener, en utvärdering ska göras med ensemblen och till våren ungefär beräknas filmen vara klar. De kommer också behöva söka mer pengar för att få ihop tillräckligt till postproduktionen.
– Hittills har vi fått stöd av FilmCloud och av KulturUngdom. Vi har även sökt en del stipendier varav vi fortfarande väntar på besked från ett. Vi har inte velat dra in några större finansiärer i ett tidigt skede för att vi har varit rädda på hur det ska påverka filmens integritet och vår egen mentalitet. För oss har lusten och närheten i projektet och till ensemblen varit det viktigaste. Vi planerar nu att söka större stöd för att utveckla projektets dramaturgi och "manus", förklarar Åsa.

Som producent och projektledare har Åsas uppgift bestått av att hjälpa till med finansieringen och sköta budgeten, men framförallt att vara ett stöd för teamet i processen.
– Jag har bott i Stockholm större delen av inspelningen vilket har gett mig en distans till projektet som i vissa fall har varit bra för att kunna komma in med nya ögon. Maria, fotografen Jonathan och ljudteknikern Tord har jobbat på för fullt i Göteborg och ungefär en gång i månaden så har vi setts, tittat på material och försökt göra oss en bild av vart vi står i projektet och hur vi vill gå vidare. Alla i teamet och i filmen är med i skapandeprocessen, vi tror på transparens och på att vi blir bättre och starkare tillsammans.

Förhoppningen är att ”Kliniken” ska visas så mycket som möjligt. Planen är att ta kontakt med SVT för att se om de är intresserade av att ta in den, men också skicka ut den till flera filmfestivaler. 
– Fast mest ser vi fram emot att få ha en premiärvisning på Folkteatern med ensemblen och publik. Vi undersöker också möjligheten att visa filmen i alternativa forum, utomhus eller i samband med soppkök, för att skapa den typen av mötesplats som Folkteatern och Stadsmissionen lyckats åstadkomma med sitt samarbete, säger Åsa.

 

En pilot för dokumentärfilmen "Kliniken" hittar du här. Pjäsen återkommer på Folkteatern i höst, för mer information besök www.folkteatern.se