FilmFrukost #2 – Baker Karim

Nu är det dags för ytterligare en FilmFrukost och vi fortsätter samtala med aktuella filmprofiler i samband med morgonkaffet. Fredagen den 8 november gästas vi av ingen mindre än den blivande långfilmskonsulenten Baker Karim! Innan han ens hunnit sätta sig på en av Filmsveriges tyngsta positioner tänkte vi fråga ut honom om hur han ska ”uppvigla den svenska filmbranschen att ta kreativa risker”, något han satt ut som mål.

Karim är född 1974 och har erfarenhet både som regissör, fotograf och klippare. Han långfilmsdebuterade med ”Fyra kvinnor” (2001) och har blivit nominerad till en Guldbagge för sin kortfilm ”Malcom” (2002). Han var aktuell senast med sin tv-serie ”Familjen Babajou” (2009) som visades på SVT. I år tog han initiativet till The Black List, ett register över afro-svenska kulturarbetare, för att synliggöra vithetsnormen i svensk kultur och skapa ett verktyg för att bryta den.

Det finns två långfilmskonsulenter på Svenska Filminstitutet och deras jobb är att sålla bland alla ansökningar som kommer in och välja ut de filmer som ska få några av de cirka 150-200 miljoner kronorna som delas ut varje år – förra året fick 36 filmer stöd på mellan 475 000-11 600 000 kr.

Bonus: Innan vi pratar med Baker Karim kommer vi ha ett kort samtal med filmaren och FilmCloud-medlemmen Annika Ivarsson som fick vårt projektstöd i somras. Tillsammans med Adele Edling och Andja Arnebäck har hon gjort kortfilmen ”Simbassängen” som även fått stöd från SFI och Film i Väst. Vi kommer prata om att göra film i kollektiv, att hantera jävligt mycket pengar för första gången och varför det är trist med auteur-tänket. Läs mer om Annika och hennes film i den här artikeln som FilmCloud publicerade nyligen.

Frukost serveras från kl 09.00 och är gratis för alla som vill delta i samtalet. När alla hunnit slå sig ner pratar vi kort med Annika för att sedan ta en påtår innan det är dags för Baker. Vi kommer vara klara ungefär kl 10.30 och sen är det fritt fram att hänga kvar en stund och prata, nätverka och smälta. Välkomna!

 
   
Baker Karim                                                        Annika Ivarsson