Festivalen som tar Brasilien till Hagabion

Idag gör Brasilien sitt återtåg till Göteborg i form av filmfestivalen BrasilCine! Den startade här 2005 och är nu tillbaka i stan efter ett par år i Stockholm. Nordens största festival för brasiliansk film är nu större än någonsin med program i både huvudstaden och Göteborg – 43 filmer visas, varav 39 har sin Sverigepremiär på BrasilCine. FilmCloud-medlemmen Barbara Schmitt är brasilianaren som velat ta hit en del av sitt hemland och står bakom årets festival i Göteborg.

– Jag vill visa att Brasilien är mer än fotboll, favelas och karnevaler, berättar hon. Festivalen ska ge besökarna känslan att man blivit förflyttad, när man kliver in på Hagabion ska man mötas av en brasiliansk atmosfär med dess klassiska mat och musik. Temat på årets BrasilCine är människors relation till samhället, vilket Barbara tycker är passande med tanke på vad som händer i landet just nu.
– Den senaste tiden har många varit ute på gatorna och demonstrerat mot korruptionen i landet, så det här temat speglar verkligen något som är aktuellt i Brasilien.

Bland gästerna finns bland annat Felippe Schultz Mussel som visar sin film ”A place to take away” nu på fredag, en dokumentär om Rio de Janeiros slumområden som mer och mer börjar marknadsföras som en turistattraktion. Tillsammans med FilmCloud har festivalen också satt ihop en workshop med regissören André Novais de Oliveira på temat ”Hur man gör film med låg budget och kreativa begränsningar” som genomförs nu på lördag.
– Den riktar sig till unga filmare i början av sin karriär och är tänkt att inspirera. André har en intressant bakgrund och har kommit väldigt långt med små medel, hans senaste kortfilm tävlade i Cannes i år och fick juryns hedersomnämnande, säger Barbara och uppmanar alla som vill vara med att söka fort eftersom det bara finns två platser kvar.

Förhoppningen är att alla göteborgare ska få se en ny sida av Brasilien och att festivalen kan bidra till nya samarbeten mellan länderna framöver. Barbara kommer fortsätta sitt arbete som manusförfattare och produktionsledare men säger att när festivalen är över ska hon börja planera för nästa års BrasilCine. Hon brinner för film och tycker FilmCloud är en bra plattform för filmskapare att få ny kunskap och möta personer med mer erfarenhet. Kanske ses vi på nästa workshop?

Lär mer om BrasilCine och kolla in programmet på www.brasilcine.se. Ikväll är det invigning utanför Hagabion kl 17.45 med musik och dans, och under helgen utlovas det fler musikaliska överraskningar utöver all film! Vill du veta mer om workshopen med André Novais de Oliviera så kolla in den här.


På festivalen visas även "Neighbouring Sounds", Brasiliens Oscarsbidrag 2014.