Dessa får FilmClouds projektstöd 2017

Ett barns kreativa förklaring av verkligheten, en manisk konststudie av Göteborg och jakten efter jeans i gamla guldgruvor – dessa är några av de projekt som fått dela på 125 000 kr när FilmCloud delat ut sitt projektstöd för 2017.

I år har FilmCloud valt att dela ut sex stycken projektstöd, varav fyra till dokumentärprojekt och två till fiktion. Stödet består av 25 000 kr och kommer hjälpa dessa filmskapare att utveckla sina projekt på olika sätt, bland annat genom resor, professionell hjälp och tid att testa nya processer.

Här kan du läsa en kort presentation av årets stödmottagare:

 

Våldets dal, dokumentär
Aron Engman är tv-journalist och har bland annat studerat Journalistprogrammet på Institutionen för journalistik och medier samt Videojournalistutbildningen på Medieinstitutet i Stockholm.

Dokumentären Våldets dal följer en ugandisk HBTQ-flykting – och frontman i ett doom metalband – och hans vardag som papperslös i en Kenyansk förort. Filmen handlar om en helt vanlig 29-åring i en ovanligt komplicerad situation och ställer frågan; hur långt är en människa beredd att gå för att få vara sig själv?
–  FilmClouds projektstöd gör det möjligt för mig att resa till Kenya och spela in materialet som ska ligga till grund för filmen. Jag är väldigt glad att jag nu kan ta den här historien ett steg närmare att bli berättad!

Dagfjäril, fiktion
Emelia Hansson är skådespelare, utbildad vid Prague Film School och har medverkat i filmer som Wallander, Bieffekterna och den kommande SVT-serien Vår tid är nu.  

Dagfjäril visar hur barn använder sin fantasi för att fylla luckor där logik saknas. I filmen försöker 8-åriga Emma förstå sin pappas ombytlighet och personlighetsförändringar genom att dela upp honom i tre: hjälten, monstret och det otröstbara barnet. Det är en berättelse om att inte bara vara beroende av sin förälder, utan också medberoende och förälder till sin pappa.
– Nu har jag möjligheten att fortsätta utveckla- och filma Dagfjäril. Detta är ett viktigt projekt och FilmClouds tro på berättelsen stärker mig i det fortsatta arbetet. 

Men vad gör du då?, dokumentär
Malin Ekström & Paulina Witte har just avslutat Biskops-Arnös tvååriga dokumentärfilmsutbildning Dessförinnan har Witte studerat på European Film College i Danmark och läst socialantropologi. Ekström har förutom filmutbildningen en kandidatexamen i sociologi.

Vad gör du då? handlar om Felizia som är tränare för gatans fotbollslag i Göteborg och om hennes kamp för att vara nykter från ett tidigare missbruk. Filmen ska bli ett poetiskt personporträtt som följer vardagens lunk, arbetssamhällets krav och fotbollslagets gemenskap.
– Med hjälp av stödet från FilmCloud får vi möjlighet att filma vidare, göra fler intervjuer, gå in i en andra klipp-process samt anlita en professionell ljudläggare. Vi planerar att jobba med filmens dramaturgi, och med stödets hjälp kommer vi hitta en passande form för Felizias historia.

Baker & Jasim, fiktion
Tia Kouvo kommer från Lahtis i Finland och är bosatt i Sverige sedan 2009. Hon går just nu andra året på filmlinjen på Akademin Valand och har tidigare läst film på Stockholms filmskola.

Projektet har arbetstiteln ”Baker & Jasim” och handlar om två bröder på vägen till vuxenlivet, som söker sin identitet mellan två kulturer. Genom att intresserat titta nära på privata ögonblick, och genom att följa de två syskonen både separat och tillsammans, får vi möjlighet att se på saker från flera perspektiv.
– Med hjälp av stödet kommer jag kunna testa nya samarbeten, och utveckla ett arbetssätt där skådespelarna är med redan i manusstadiet.   

Den hemliga konstskatten, dokumentär
Daniéla Frykstrand är film- och teaterarbetare som har studerat dramaturgi och scenografi på HDK. Hon har jobbat som attributör på långfilm och som projektledare på mindre produktioner, parallellt med arbetet som manusförfattare och scenograf.

Den hemliga konstskatten är både ett personporträtt och ett tidsdokument. Den kretsar kring en konstnär som från efterkrigstiden och ända in på 2000-talet maniskt, och i hemlighet, tecknade ner tusentals verk som skildrar Göteborgs hus och gatumiljöer. Förhoppningen är att filmen skall visas i samband med att Göteborg firar 400 år.
– Stödet gör det möjligt för mig att prioritera filmen och göra de efterforskningar som krävs för att driva projektet vidare. 

Indigo Gold, dokumentär
Emilio Di Stefano har tidigare studerat filmlinjen på Fridhems Folkhögskolas och har en bakgrund som musikvideoregissör. Idag utvecklar han flera tv- och filmprojekt tillsammans med sitt kollektiv Luftslottet.

Indigo Gold är en dokumentärfilm där man får följa en grupp dedikerade jeanssamlare som ger sig ner i övergivna guldgruvor i jakten på jeans från 1800-talet. Jeansen är det nya guldet, då ett par av Levis originaljeans kan vara värda över en miljon kronor.
– FilmClouds projektstöd ger ett tacksamt tillskott i budgeten för vår nästa USA resa där vi kommer att följa med våra samlare på en lång och spännande expedition till en av världens mest ogästvänliga platser.