Dessa får FilmClouds projektstöd 2014

FilmClouds projektstöd på 25 000 kr delas i år ut till filmarna Mika Gustafson och Parvin Yazdani. Urvalet har gjorts av representanter från FilmClouds processgrupp – Joen Windahl (KulturUngdom), Ami Ekström (Film i Väst) och Martin Hammar (Kultur i Väst/FilmCloud). Många intressanta och ambitiösa projekt har skickats in även denna gång och det tog lång tid för juryn att enas. Tillslut kom man överens om dessa två projekt, olika till formen men båda med ett starkt samhällspatos.

 

Parvin Yazdani är regissör och manusförfattare utbildad på bland annat på Skurups Folkhögskola och Biskops-Arnö. Hennes examensfilm "Finns det ett helvete kommer jag brinna där" blev uppmärksammad och visades bland annat på kortfilmsmarknaden Clermont-Ferrand Short Film Market. I våras vann hon BUFF:s pitchtävling och skriver just nu på en barndramaserie till SVT.

Filmen "Visning pågår" handlar om en lägenhetsvisning och är en humoristisk och samhällskritisk skildring av hur allt kan ges ett marknadsvärde, och hur det som drar ner värdet gärna sopas bort - även om det handlar om människor. Filmen utspelar sig i en förhöjd verklighet med konversationer där samtalets innehåll har glömts bort till förmån för argumentationen.

 

Mika Gustafson studerar regi på Akademin Valand och har tidigare utbildat sig på Fridhems folkhögskolas filmlinje. Flera av hennes tidigare kortfilmer har visats på Göteborg International Film Festival och berör ofta frågor om makt, relationer och genus. Hon har också erfarenhet som filmarbetare på produktioner som ”Ettor och nollor” (Johan Renck) och ”Hotell” (Lisa Langseth).

”Ni har skapat ett monster” görs tillsammans med filmaren Olivia Kastebring och är en dokumentär om rapparen Silvana Imam. Musik har alltid sagt mycket om det samhällsklimat som vi lever i och Silvana Imam är en tydlig och framförallt aktuell symbol för det som är i rörelse i dag. Både i samhället och i människan. I en tid där främlingsfientligheten smyger sin in mellan husen, samtidigt som Eurovision kan vinnas av en person med skägg och klänning.