1. Gör den. 2. Gör den. 3. Gör den.

1. Gör den. 2. Gör den. 3. Gör den. Så låter B-filmsregissören Jonas Wolchers tre tips till unga blivande filmare.

Producenten och kultregissören Wolcher blåste på i expressfart och i fokus var frågan om hur man gör film utan pengar, eller nästintill ingen budget alls. Wolcher, som numera mest arbetar utomlands (bland annat i Uganda, och Tyskland) talade om vikten av uppseendeväckande marknadsföring, och att bygga en hype kring sin film på nätet. Publiken gavs flera handfasta tips och nyttiga råd, inte minst visade Wolcher hur man kan vända sina misslyckanden till viktiga lärdomar.

Föreläsningen som arrangerades i samarbete mellan Göteborgs Folkhögskolas filmproduktionutbildning och Gothenburg Studios var det sista för säsongen, men i höst återkommer serien med föreläsare som Eva Cederstam (dokumentär och foto), Pierre Laurent (klippning), Nanna Huolman (regi) och Nicklas Karpaty (foto). Jonas Myrstrand som tillsammans med Johanna Bernhardsson är huvudlärare på Göteborgs folkhögskolas filmproduktionutbildning hoppas att fler hittar till de öppna Masterclass-föreläsningarna.

– Syftet är ju att öppna upp för allmänheten i folkbildningens anda. Det är ju det som är hela grundtanken hos Folkhögskolan.

Jag blir kvar efter föreläsningen och passar då på att fråga Wolcher efter hans tre bästa tips till en blivande filmare:

- 1. Gör den. 2. Gör den. 3. Gör den. Fattar du? Det finns egentligen INGENTING utöver det. Förbered dig på himmel och helvete. Men gör den ändå. Du förlorar inget. Och det är lika bra att göra långfilm direkt istället för kortfilm!

 

Nästa stora händelse är skolans slutvisningar 30-31 maj, då skolans avgångselever kommer att visa sina filmer på Bio Capitol, sammantaget blir det 23 filmer fördelade på två dagar. Mer info finner du HÄR

 

Studio Café är en öppen mötesplats för unga filmskapare och filmintresserade ungdomar i Göteborg och runt om i hela VG Regionen. Studiocafé är ett initiativ av Gothenburg Studios Development och stöttas av Västra Götalandsregionen och Ungdomssatsningen Hisingen. Masterklassföreläsningarna anordnas i sammarbete med Göteborgs folkhögskolas filmproduktionutbildning och är öppna för allmänheten. Studio Café hittar du på Polstjärnegatan 14, våning 2 (ovanför Pizzeria Kapten Nemo´s).
Jonas Wolcher (f 73) är regissör, producent och manusförfattare. På meritlistan finns Die Zombiejäger, Dragonetti: The Ruthless Contract Killer, Cannibal Fog, Hermit: Monster Killer och Root of Darkness. Han arbetar just nu med förproduktionen till Dinorilla, en monsterfilm som utspelar sig på Hisingen och innehåller en dinosaurie-gorillahybrid som dödar människor, förstör byggnader och fiser eld.
Niklas Webjörn (f 73) har doktorerat i filmvetenskap, och har arbetat som universitetslektor på Göteborgs universitet och Högskolan i Gävle. Just nu arbetar han på Rocknytt och har under våren skrivit för FilmCloud. Hans intressen är hårdrock, film och litteratur.