​Rekordmånga filmer tävlar i årets Frame

I år kom 118 bidrag från 23 kommuner in till Västra Götalands festival för kortfilm – en festival som dessutom firar femton år i år. Nu ska en namnkunnig jury med bland andra Sanna Lenken, Emma Gray Munthe och Roxy Farhat se på massor av film och kora vinnare i fyra tävlingsklasser.

– Det känns naturligtvis helt fantastiskt att rekordmånga filmer hittar till Frame! Vi kan också konstatera att den nya tävlingskategorin konstfilm har lockat många nya filmskapare, det är jätteroligt, säger Anna-Karin Johansson, producent för Frame,

Det är fortfarande filmare från Göteborg som dominerar men spridningen i regionen ökar i år till 23 representerade kommuner, med bidrag från bland annat Falköping, Lilla Edet, Alingsås, Sotenäs, Vänersborg och Mark. Tittar man på könsstatistiken så är det mer jämnt i Mellanviktsklassen (16–19 år) än någonsin, medan antalet kvinnliga regissörer i Tungvikt (20–26) har halverats sedan 2015.

– Det känns tråkigt att ha en sådan dipp i Tungvikt. Både Frame och våra samarbetspartners arbetar aktivt med att lyfta fram kvinnliga filmkreatörer och stötta tjejer och kvinnor som vill arbeta med film. Däremot är det glädjande att vi äntligen lyckats nå fram till de yngre tjejerna som nu börjat skicka in sina filmer till oss, säger Anna-Karin Johansson.

Tre jurygrupper ska nu kora vinnarna i de olika kategorierna. Här hittar vi bland annat Sanna Lenken (regissör till Min Lilla Syster), Emma Gray Munthe (kritiker och konstnärlig ledare för Lilla Filmfestivalen i Båstad) och Roxy Farhat (konstnär och regissör).

– Vi är oerhört tacksamma över att ha så skarpa och erfarna ögon på våra filmer. Jag ser verkligen fram emot att få ta del av diskussionerna när juryn ska enas, det blir ofta livliga debatter där alla argumenterar för sina favoriter, säger Anna-Karin Johansson.

Frame har även en urvalsgrupp bestående av unga regissörer och producenter som arbetar med att välja ut vilka av filmerna i mellan- och tungviktsklassen som ska gå vidare till juryn. För mer information om dem, besök www.kulturivast.se/frame/mot-urvalsgruppen

 

Om Frame 

Frame filmfestival arrangeras i Göteborg 22–23 april på Bio Roy. Som filmare kan man tävla fyra tävlingskategorier: Mellanvikt (16-19 år), Tungvikt (20-26 år), 27+ (27 år och uppåt) samt den nya kategorin Konstfilm (16 år och uppåt). Förutom filmvisningar består festivalen av workshops, föreläsningar, mingel och andra kringarrangemang. För mer information besök www.frame.nu

Kontakt: Anna-Karin Johansson, producent Frame, mobil 0707-43 55 46